Întâlnire Obama-Netanyahu la Washington

0

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va afla luni la Washington, unde se va întâlni cu președintele Barack Obama, pentru a încerca să elimine tensiunile generate de semnarea acordului în dosarul nuclear iranian, dar și pentru a discuta probleme de apărare.

Întâlnirea, prevăzută să aibă loc la ora 10,30 (17,30 GMT) la Casa Albă, va fi prima între cei doi lideri din octombrie 2014 și de la semnarea, în luna iulie a acestui an, a acordului dintre Teheran și marile puteri în problema nucleară iraniană, acord susținut de președintele american și criticat de premierul Netanyahu.

Întrevederea dintre Benjamin Netanyahu și Barack Obama este menită să lase în urmă acest episod și să permită reafirmarea alianței strategice care leagă SUA de statul israelian, de la crearea acestuia, după cum notează AFP.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Josh Earnest, a subliniat, potrivit sursei citate, că sentimentele personale dintre cei doi lideri ‘sunt departe de a fi la fel de importante precum capacitatea lor de a lucra împreună în interesul securității naționale a celor două țări’.

Principalul punct al discuțiilor îl va constitui un nou acord militar pentru următorii 10 ani, în cadrul căruia Israelul ar putea solicita o creștere a ajutorului militar pe care îl primește din partea SUA.

Întâlnirea de la Washington intervine pe fondul presiunilor cu care se confruntă premierul israelian pentru relansarea procesului de pace cu palestinienii și în contextul violențelor din regiune ce au făcut peste 70 de morți, în rândul palestinienilor, și 10, de partea israeliană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.