Consultări pentru desemnarea unui nou premier în Moldova

Share:

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a început luni, 9 noiembrie, consultări cu facțiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier, informează radio Chișinău.

Consultările au loc în contextul unei incertitudini politice care împiedică formarea unei majorități parlamentare, dar și al aprofundării crizei sociale și economice din republică.

Nicolae Timofti s-a întâlnit luni cu reprezentanți ai Partidului Liberal, Partidului Democrat și Partidului Comuniștilor. În opinia liderului PL, Mihai Ghimpu, este necesară în primul rând formarea unei majorități parlamentare și abia după aceea să fie desemnată o candidatură pentru funcția de prim-ministru. În acest context, el a chemat Partidul Liberal Democrat (PLDM) la masa de negocieri.

Liderul PDM, Marian Lupu, a anunțat că până la sfârșitul acestei săptămâni ar urma să fie semnat un acord de constituire a viitoarei coaliții, formată de formațiunea sa, PL și deputații neafiliați, la care vor putea să adere și alți deputați sau grupuri politice care împărtășesc valorile europene. Potrivit lui Lupu, mai mulți deputați PLDM ar fi de acord să se alăture noii coaliții.

La rândul său, secretarul executiv al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Artur Reșetnicov, a declarat că facțiunea pe care o reprezintă se pronunță pentru formarea unui guvern tehnocrat.

Partidul Liberal Democrat a solicitat amânarea consultărilor pentru o altă zi, iar socialiștii au anunțat că nu vor participa nici la consultări, nici la formarea guvernului și cer alegeri anticipate. Totodată, PLDM a acuzat din nou, luni, Partidul Democrat de aprofundarea crizei politice.

Consultările au loc după ce guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis la 29 octombrie de opoziția socialistă și comunistă, căreia i s-a alăturat Partidul Democrat, formațiune ce făcea parte din alianța de guvernare. Deși PD a lansat chiar a doua zi discuțiile pentru formarea unei noi alianțe, negocierile trenează, în condițiile în care PLDM a anunțat că nu va mai purta negocieri cu această formațiune.

Democrații au inițiat consultări și cu Partidul Comuniștilor, dar liberalii și deputații independenți au declarat că nu vor accepta o alianță din care să facă parte acest partid.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.