Iohannis vede inoportun acordul de asistenţă cu Moldova

Share:

Pe fondul incertitudinilor politice din Republica Moldova, preşedintele Klaus Iohannis a cerut luni Parlamentului reexaminarea legii privind ratificarea Acordului de asistenţă financiară rambursabilă între România şi ţara vecină, considerând inoportună promulgarea actului normativ.

Acordul vizează o asistenţă financiară rambursabilă de până la 150 de milioane de euro, însă, în acest moment, nu există certitudinea că Republica Moldova va continua eforturile de integrare europeană şi reformele aferente –

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, are chiar luni consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru. Discuţiile au loc în contextul în care formarea unei majorităţi în Legislativ este incertă, iar criza socială şi economică s-a agravat. Potrivit Radio Chişinău, preşedintele Timofti s-a întâlnit deja cu reprezentanţi ai Partidului Liberal şi ai Partidului Democrat. Partidul Liberal Democrat a solicitat amânarea consultărilor pentru o altă zi, iar socialiştii au anunţat că nu vor participa nici la consultări, nici la formarea Guvernului şi cer alegeri anticipate.

Consultările au loc după ce, la 29 octombrie, Executivul de la Chişinău condus de Valeriu Streleţ a fost demis de opoziţia de stânga, căreia i s-a alăturat PD – formaţiune ce făcea parte din alianţa proeuropeană de guvernare. Deşi PD a lansat chiar a doua zi discuţii pentru formarea unei noi alianţe, negocierile trenează, iar criza economică se accentuează în Republica Moldova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.