Noi tensiuni între Obama și republicani privind Guantanamo

Republicanii din Congresul american au denunțat preventiv luni posibila transferare în Statele Unite a deținuților de la închisoarea Guantanamo pe care președintele Barack Obama intenționează să o închidă, în pofida interdicției Congresului, scrie AFP.

Barack Obama ar putea decide să concretizeze promisiunea sa de campanie înainte de sfârșitul mandatului său, în ianuarie 2017, și să închidă centrul militar de detenție, situat în Cuba, emblematic după 11 Septembrie și unde se află în continuare 112 prizonieri. Acest plan ar implica transferarea a 50 de prizonieri în Statele Unite. Ceilalți, considerați mai puțin periculoși, ar fi transferați în străinătate.

Un asemenea act ar sfida însă Congresul care, din 2011, a înscris în lege interdicția pentru Pentagon de a utiliza fonduri pentru a aduce deținuți în Statele Unite.

Pentagonul ar urma să publice „foarte curând”, după cum a afirmat luni purtătorul de cuvânt Jeff Davis, un plan evaluând siturile posibile din Statele Unite.

„Avem un plan care ne permite să îndeplinim obiectivul președintelui de a închide Guantanamo și vom trimite acest plan Congresului foarte curând”, a spus purtătorul de cuvânt.

Cel puțin patru situri sunt avute în vedere: la baza militară Fort Leavenworth din Kansas, în centrul Statelor Unite; o închisoare federală la Florence și un penitenciar de stat în Canon City în statul vecin Colorado; și o închisoare militară la Charleston în Carolina de Sud, pe Coasta de Est. Aceste instalații ar avea nevoie să fie modificate pentru a atinge un nivel maxim de securitate.

Aleșii republicani din statele respective susțin că aducerea „celor mai răi teroriști din lume” ar reprezenta o amenințare pentru locuitorii din împrejurimi și promit o înfruntare în Congres.

Senatorul Tim Scott din Carolina de Sud l-a acuzat pe Barack Obama că „pariază pe securitatea națională pentru a-și îndeplini o promisiune de campanie”. El a atras atenția că închisoarea Charleston se află la două-trei minute de mai multe școli și biserici.

În Colorado, senatorul Cory Gardner a subliniat că situl avut în vedere este situat la aproximativ o oră de mai multe instalații militare, printre care sediul comandamentului american pentru regiunea militară Nord (NORTHCOM). „Nimeni nu va ataca Guantanamo”, a spus senatorul de Kansas Pat Roberts. „Dacă trimitem însă deținuții în Carolina de Sud, în Kansas sau Colorado, aceste orașe ar deveni ținte imediat”, a continuat el.

În opinia sa, grupări ca organizația Statul Islamic ar putea face din aceste transferări un mijloc de propagandă pentru a recruta militanți. „Ei nu ar trebui să se afle în Statele Unite, trebuie să îi lăsam la Guantanamo”, a insistat senatorul Pat Roberts.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.