ISU și-a dat acordul. Dinamo-Steaua, pe Arena Națională!

0
Primăria București a anunțat, printr-un comunicat de presă trimis postului Sport.ro, că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și-a dat ”avizul în prealabil” pentru funcționarea Arenei Naționale, astfel că derby-ul Dinamo – Steaua, transmis în direct de TVR 1 și TVR HD pe 22 noiembrie, de la ora 20:30, s-ar putea disputa pe cel mai mare stadion al țării.

Edilii Capitalei susțin că cei care s-au aflat pe Arena Națională, de la deschiderea sa, nu s-au aflat niciodată în pericol și că ”nu au existat probleme de remediat, ci doar acțiuni administrative”, situație cauzată de diferențele de legislații, dintre cea românească și cea din alte țări.

Comunicatul Primăriei Capitalei:

„ISU a dat avizul asupra proiectului încă din 2011. La recepția finală au avut cerințe suplimentare față de proiect, referitoare la anumite accese, balustrade, etc. Au fost efectuate toate testele solicitate de reprezentanții ISU și s-a ajuns la concluzia că execuția este corespunzătoare, rămânând problema membranei.

Aceasta se datorează faptului că membrana este executată în Germania, dar normativele privind siguranța la foc nu sunt încă armonizate la nivel european.

Precizăm că același tip de membrană a fost folosit la Stadionul Național din Varșovia, Frankfurt, Stadionul Olimpic din Berlin, Stadionul RheinEnergia din Koln și Stadionul Olimpic din Kiev, iar aceste stadioane au aviz de funcționare. La toate stadioanele noi realizate în ultimii 15 ani pentru acoperirea arenelor s-a utilizat acest tip de membrană arhitecturală.

ISU a solicitat în prima fază efectuarea unor teste la laboratorul IGSU. Au fost efectuate aceste teste, care au dus la concluzia că membrana se încadrează în condițiile prevăzute de legislație.

Pentru că-și cu acest test de laborator-avizul nu a fost eliberat, în vederea clarificării aspectelor legat de motivul neemiterii Autorizației de Securitate la Incendiu, la solicitarea PMB, MDRAP a organizat o ședință la care au participat reprezentanți din partea proiectantului, consultantul lucrării, constructorul, Inspectoratul de stat în construcții, ISU și INCD URBAN ÎNCERC.

Urmare acestei ședințe, în care au fost consultate și dezbătute toate documentele referitoare la membrană, de comun acord cu reprezentanții instituțiilor prezenți la această ședință, s-a hotărât efectuarea unei expertize tehnice, care să conducă la clarificarea tuturor aspectelor în ceea ce privește încadrarea în clasă de reacție la foc a membranei acoperișului. Expertiza a fost efectuată de un expert tehnic, atestat pentru cerința C – securitate la incendiu în construcții în temeiul legii 10/1995 privind calitatea în construcții și a actelor subecvente acesteia, respectiv A.2 – rezistență mecanică și stabilitate pentru construcții civile cu structuri metalice.

Concluziile expertizei tehnice

1. Membrana corespunde:

a) nivelului de performanță admis în ceea ce privește caracteristicile de reacție la foc prevăzute în proiect;

b) utilizării din punct de vedere al securității la incendiu, la acoperirea Stadionului Lia Manoliu și

c) nu prezintă chiar în caz de aprindere, risc pentru utilizatorii acestuia

2. Arderea membranei nu afectează structura metalică de susținere și prezintă în această situație siguranță pentru utilizatori.

Așa cum reiese din cele de mai sus s-a efectuat această expertiză care atestă faptul că membrana este încadrată în clasa de combustie prevăzută de normative, dar ISU nu a eliberat avizul, solicitând, după aproximativ 5 luni, elaborarea altor documente.

Subsolul și toate zonele aferente stadionului au fost „aprobate”

Toate cele 128 de evenimente desfășurate până acum în incinta Arenei Naționale s-au desfășurat în urma unor comandamente tehnice de pregătire a evenimentelor, la care, pe lângă toate forțele de ordine implicate, au participat și reprezentanții ISU, nefiind nicio problemă, nici măcar atunci când au avut loc și spectacole pirotehnice.

În timpul verificărilor efectuate de ISU nu au existat probleme referitoare la subsol, acesta fiind echipat cu toate sistemele necesare. Nu există pericolele precizate de anumiți oameni de fotbal, acestea fiind simple speculații. Noi sperăm ca acest aviz să fie obținut cât se poate de repede, luând în calcul că nu există probleme de remediat, ci doar acțiuni administrative”.

– See more at: http://stiri.tvr.ro/isu-i-a-dat-acordul-pentru-func-ionarea-arenei-na-ionale-derby-ul-dinamo-steaua-in-siguran-a_67317.html#sthash.0Lo0VeFm.dpuf

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.