Recital Ravel, la Filarmonica din Oradea

0

Orchestra Filarmonicii de stat Oradea va oferi joi seară melomanilor un concert integral Ravel, sub bagheta dirijorului olandez Arthur Arnold, avându-l ca invitat pe pianistul Csiky Boldizsar, care va interpreta Concertul pentru pian și orchestră în Sol major.

‘În ultimii trei ani, am venit la Oradea cu concerte de pian compuse în secolul XX. Lumea evită să cânte din repertoriul modern fiindcă majoritatea lucrărilor nu sunt bine primite de public.

Dar piesele de mare succes pe care le-am interpretat — cum a fost Rapsodia albastră a lui Gershwin, sau Concertul nr. 3 de Bartok, iar acum Ravel — au menirea de a arăta publicului meloman valori din acest repertoriu, ușor de receptat.

Trebuie să recunoaștem că o foarte mare parte din lucrările secolului XX, și mai ales acum, sunt mai mult scrise de un compozitor pentru altul, decât pentru public’, a afirmat, miercuri, în conferință de presă, Csiky Boldizsar.

Pianistul a precizat că Ravel a compus această lucrare târziu, prin anii 1930, când, practic, toată tehnica lui de compoziție era deja bine stăpânită, având cu siguranță propriul său stil.

‘Acest concert este, de la prima până la ultima notă, o lucrare foarte unitară, extrem de clară. Un farmec aparte sunt elementele de jazz pe care le folosește.

Creează o atmosferă extrem de romantică, chiar dacă este o lucrare impresionistă. Și are o melodicitate absolut aparte care te fascinează din prima clipă. Eu l-am învățat în urmă cu 20 și ceva de ani, dar de fiecare dată când îl reiau este o mare plăcere,’ a spus pianistul.

Programul serii va mai cuprinde, în deschidere, lucrarea ‘Alborada del gracioso’, urmată de concertul pentru pian, ‘Mama mea, gâsca’ — cinci piese pentru copii și un vals, în încheiere.

Managerul instituției muzicale, Todor Albert, a precizat că stagiunea actuală a cuprins până în prezent și alte concerte săptămânale, așa-numite seri dedicate câte unui compozitor, precum Beethoven, Mozart, Schumann, alături de care vor urma și concerte cu lucrări numai din Saint-Saens ori Gershwin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.