Germania își va extinde prezența militară în Afganistan

Share:

Germania și-ar putea extinde angajamentul militar în Afganistan anul viitor, potrivit unor informații apărute în presă miercuri noapte, relatează agenția DPA.

Propunerea de a extinde prezența pe teren în nordul țării până la sfârșitul anului 2016 și a crește numărul de soldați de la 850 la 980 ar fi trebuit votată de cabinet încă de miercuri, a relatat Spiegel Online.

Germania a planificat inițial să se retragă din baza sa de la Mazar-i-Sharif, la aproximativ 400 km nord-vest de Kabul, în cursul anului 2016, lăsând doar o mai mică desfășurare militară în capitală.

Creșterea forței este justificată de cerințe mai mari asupra contingentului german în Afganistan, unde condițiile de securitate  rămân problematice, potrivit blogului de politică de apărare Augen Geradeaus! (Deschide ochii înainte!), unde a apărut pentru prima dată informația, citând surse anonime guvernamentale.

Dar un angajament mai mare nu ar reprezenta o revenire la operațiuni de luptă, pentru care forțele guvernamentale afgane și-au asumat responsabilitatea primară la sfârșitul anului 2014. Ministerul german al Apărării nu a confirmat informațiile apărute peste noapte, într-un răspuns la o solicitare DPA.

Armata germană a avut până la 5.350 de soldați în Afganistan în cadrul unei misiuni de luptă conduse de NATO timp de 13 ani, care s-a încheiat anul trecut. Forțele NATO au rămas acolo să antreneze și să consilieze în cadrul misiunii Resolute Support.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.