Jobbik vrea gard la granița cu România

Share:

Partidul naționalist ungar Jobbik a cerut joi guvernului de la Budapesta să construiască un gard pe întreaga lungime a graniței Ungariei cu România, în contextul crizei refugiaților, transmite MTI.

Purtătorul de cuvânt al formațiunii, Adam Mirkoczki, a afirmat că Jobbik solicită construirea acestui gard la granița cu România având în vedere faptul că Slovenia a început recent ridicarea unui gard la frontiera cu Croația, ceea ce i-ar putea determina pe refugiați să aleagă o rută alternativă prin România și mai departe în Ungaria, în drumul lor către Europa Occidentală.
Reprezentantul Jobbik a adăugat că la nivelul comisiilor pentru apărare și pentru securitate națională ale parlamentului ungar au ajuns informații conform cărora este de așteptat ca presiunea fluxului de migranți să crească la granița româno-ungară. Din acest motiv se impune ridicarea unui gard pe întreaga lungime — de 453 de kilometri — a frontierei dintre Ungaria și România, a spus el, exprimându-și totodată convingerea că România va urma ‘modelul sârb’ și le va permite migranților să treacă fără probleme frontiera, informează Agerpres.
De asemenea, Jobbik a cerut consolidarea patrulelor mixte ale poliției și armatei la granița de sud a Ungariei.
Slovenia a început miercuri să ridice un gard de sârmă ghimpată la granița cu Croația, pentru a controla mai bine fluxul de migranți ce continuă să treacă în fiecare zi cu miile această graniță în drumul lor către vestul Europei.
Peste 180.000 de migranți, majoritatea sirieni, afgani și irakieni, au pătruns în Slovenia după data de 16 octombrie — când Ungaria a închis frontiera cu Croația cu un alt gard de sârmă ghimpată și a deviat astfel fluxul migrator în direcția Sloveniei—, iar guvernul de la Ljubljana a anunțat că în zilele următoare vor sosi încă aproximativ 30.000.
Premierul sloven, Miro Cerar, a declarat marți că țara sa — ce are numai două milioane de locuitori — nu va putea adăposti migranți dacă Austria își va închide granițele pentru ca aceștia să nu-și mai continue călătoria către țările unde doresc să ajungă, destinația lor favorită fiind Germania. Șeful executivului sloven a precizat că gardul ce este în curs de construcție nu are ca obiectiv închiderea acestei granițe cu Croația, cum a făcut Ungaria, ci evitarea intrării haotice a migranților prin afara punctelor de trecere a frontierei.
La rândul său, cancelarul austriac Werner Faymann, a cărui țară de asemenea intenționează să ridice un gard la granița cu Slovenia, a avertizat că, dacă Uniunea Europeană nu va securiza frontiera dintre Turcia și Grecia, riscăm să vedem ‘un concurs de construcție a gardurilor în Europa’ și poate chiar incidente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.