Arafat, deranjat de cei care aduc acuze medicilor în „cazul Colectiv”

0

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, miercuri seara, într-o dezbatere, că nu s-a greșit în ceea ce privește intervenția din clubul Colectiv, nici în gestionarea problemei la nivelul spitalelor, ci s-a greșit din partea celor care „arată cu degetul și acuză fără să aibă informații”.

„Hai să luăm intervenția — nu s-a greșit, haideți să luăm gestionarea la nivelul spitalelor — nu s-a greșit în situația de dezastre, asta a fost o situație de dezastre. S-a greșit din partea celor care arată cu degetul peste tot și acuză fără să aibă informați complete. Toate lumea are dreptul să acuze. Noi, în România, în loc să fim cu toții sudați pentru a face ceva, noi am creat două tabere și am început să arătăm cu degetul. Asta a fost cea mai mare greșeală. În orice situație ca aceasta în viitor ar putea să ducă la lipsă de reacție. Deja văd colegi de-ai mei care nu vor să se implice în luarea deciziilor, nu mai vor să apară la fața locului, să conducă intervenții, nu mai vor să facă nimic”, a spus Raed Arafat, relatează Romaniatv.net.

El a atenționat că acuzațiile „nu se fac la cald”, în timpul intervenției, și nici pe baza unor informații care nu se știe niciodată cine este în spatele lor. „Sunt zeci de date care s-au dat în perioada respectivă și pe care nimeni nu știe cine le-a dat. Ca și chestia cu ascunderea cadavrelor”, a afirmat secretarul de stat în MAI.

Oficialul a spus că echipele de medici din străinătate care au venit au afirmat că o parte dintre pacienți nu sunt transferabili. „Așteptăm la unii să se stabilizeze ca să fie transferați”, a spus Arafat.

Referindu-se la mecanismul de protecție civilă al Comisiei Europene, el a afirmat că au fost purtate discuții încă de marți cu acest organism.”Am discutat încă de marți. Este un departament al Comisiei Europene care monitorizează dezastrele. Când o țară are nevoie de ajutor îl declanșează și cere ajutorul, participă toate țările. În secunda în care îl oferă tu trebuie să spui: accept sau refuz. Mecanismul nu este tipic pentru această situație. (…) Multe țări fac asta, nu întotdeauna se declanșează mecanismul. Sunt situații care merg pe bilaterale și sunt situații când declanșezi. Dacă am un cutremur mâine se declanșează în a doua secundă mecanismul. Chiar se auto-declanșează dacă vrem. Ei automat sunt pregătiți. Pentru că ai un număr de arși într-o țară nu este un caz tipic de declanșare al mecanismului. Nu este un caz tipic de a solicita prin mecanism ajutorul. Atunci am mers pe bilateral. Noi avem oferite locuri acum mult mai multe decât ne trebuie. Problema este transportabilitatea pacienților. Nu am lipsă de locuri”, a explicat medicul Arafat.

Potrivit acestuia, și Statele Unite și-au anunțat disponibilitatea de a primi răniți în spitale, însă acest lucru nu este fezabil din cauza distanței. „Nu pot să pun bolnavii 12,13,14 ore în avion”, a mai adăugat medicul Arafat.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a mai spus că în cazul în care ar fi avut un copil în situația răniților de la club Colectiv l-ar fi dus la unul dintre spitalele bucureștene.

„Arși sunt în fiecare săptămână în România și arși mari. Elicopterele SMURD aduc arși în fiecare zi de oriunde din țară mai ales către București. Arși mari se tratează continuu în România, condițiile nu sunt cele mai bune se știe, și pentru asta este un program al Băncii Mondiale și, de fapt, pentru asta au fost profesorii francezi veniți în România și au căzut în mijlocul situației, pentru că este un program de creare a mai multor centre de arși prin Banca Mondială. În situația serii de vineri (30 octombrie — n.r.) dacă aveam un copil l-aș fi dus la unul dintre spitalele din București pentru că nu aveam în altă parte unde să îl duc. Degeaba vine cineva și îmi zice: du-l în altă parte. Era ora 22,32 când a fost apelul, pacienții au fost evacuați, victimele în curs de o oră și patruzeci de minute către 11 spitale”, a afirmat Arafat.

El a spus că nu toți pacienții puteau fi duși la Spitalul de Arși, Spitalul Floreasca sau la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”.

„Eu nu puteam să îi duc pe toți la Spitalul de Arși, sau pe toți la Floreasca, sau pe toți la Grigore Alexandrescu pentru că asta ar fi însemnat să mut un dezastru de la stradă la un singur spital și să moară oamenii acolo. Orice țară ar fi făcut planul automat să distribuie bolnavii la toate unitățile de primiri urgențe pe care le are. Acolo sunt medici care stabilizează orice bolnav critic, ars sau altcineva și după care începem să stabilim unde îi ducem. Au fost 88 de arși critic și grav, intubați și ventilați, 184 au ajuns la spitale. Orice oraș ar fi fost depășit”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, în noapte de 30 spre 31 octombrie s-au făcut transferuri între spitale până la 3 dimineață.

„Până la 3,00 dimineață am făcut transferul între spitale să echilibrăm situația, ceea ce este un pas normal. Am stabilizat, apoi am evacuat. Spitalele care știam că nu au ce căuta în ele pacienții, am scos din ele pacienții. Exemplu spitalul Colentina: la 3 dimineață au plecat pacienții la un alt spital care avea chirurgi plasticieni”, a spus Raed Arafat.

El a menționat că în în unele situații au fost luați pacienți pentru transfer „la limită” și a precizat că au existat familii care nu au fost de acord cu transferul.

„Nicio țară nu dă toată capacitatea ei de arși pentru altă țară pentru că știe că și ea poate să aibă ceva. Era clar că așteptam ofertele ce ni se oferă, și noi trimiteam. Din start s-a zis că suntem depășiți ca și capacitate și s-a recunoscut. Din start s-a zis că medicii vor fi obosiți și că trebuie să îi degajăm. Din start s-a zis că nu transferăm din lipsă de competență și insist, noi nu am avut lipsă de competență dar am avut oameni competenți puțin pentru astfel de situații. Am avut condiții care sunt sub-optime pentru astfel de situații, pentru a rămâne toți pacienții în București. Din cauza asta am început procedura de transfer și am asumat-o, care este o procedură foarte riscantă”, a explicat Raed Arafat

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.