Teatrul „Țăndărică”, 70 de ani de la înființare

Share:

Teatrul de Animație „Țăndărică” a sărbătorit joi 70 de ani de când s-a constituit în jurul primei secții de marionete din România, ocazie cu care cei prezenți la eveniment au fost invitați să pătrundă în ceea ce înseamnă marea familie Țăndărică.

Primul eveniment al serii a fost lansarea albumului „Cristina Pepino — Scenografie”, apărut la Editura UNATC Press, volum ce reunește fotografii din spectacole, schițe de decor, costume din întreaga creație a artistei, spectacole realizate împreună cu partenerul său de viață și de scenă, regizorul Cristian Pepino.

Raluca Tulbure, secretar literar al Teatrului Țăndărică, a spus că albumul este unul „de excepție, dedicat unui om care a însemnat enorm pentru istoria teatrului de animație din România”.

„Acest album, scos în niște condiții grafice extraordinare, este rolul muncii lui Cristi Pepino, care s-a gândit să aducă un omagiu unui om, unui artist, dar mai ales celei care i-a fost parteneră de viață. Acest album este, după părerea mea, rezultatul unei mari povești, a unei povești de viață, de artă, de creație”, a declarat Raluca Tulbure.

La rândul său, Cristian Pepino a afirmat că atunci când a lucrat la acest volum s-a gândit că el ar putea fi de folos tinerilor scenografi de care teatrul de animație duce lipsă.

„Cristina, cam cu o lună înainte de a pleca, și-a adunat tot ce avea pe calculator, și-a pus în ordine toate schițele, fotografiile și filmările de la spectacole. Din păcate, nu avea fotografii, schițe de la toate spectacolele pe care le-a făcut — sunt mult mai multe decât sunt prezentate în album — și am avut materialele acestea la dispoziție ca să fac cartea, la care am lucrat vreo patru luni. Lucrând această carte mă gândeam că s-ar putea să fie de folos tinerilor scenografi de care ducem lipsă și avem atâta nevoie în teatrele de animație, ca și de tineri regizori, și că ar merita și alte personalități din domeniul scenografiei să li se dedice câte o monografie sau câte o prezentare”, a subliniat Cristian Pepino, cu ocazia lansării.

Organizatorii galei aniversare „Țăndărică 70” le-au propus spectatorilor un joc prin care trecutul teatrului era evocat de cei mai tineri actori, iar seniorii au vorbit despre prezent și viitor.

Toți cei prezenți la eveniment au fost invitați să pătrundă în ceea ce înseamnă marea familie Țăndărică. Ce înseamnă familia Țăndărică a amintit și actrița — emblemă a Teatrului de Animație „Țăndărică”, Brândușa Zaița Silvestru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.