Alarmant: Vaccinul antirabic lipsește din spitale!

Share:

Pericol pentru pacienţii care ajung în urgenţă după ce au fost muşcaţi de câini. Mai multe spitale din ţară au rămas fără vaccinul antirabic. În lipsa lui, virusul poate provoca paralizia şi chiar moartea.

Galaţiul se confruntă, de aproape două săptămâni, cu o nouă criză de vaccin antirabic. Din acestă cauză, zeci de gălăţeni muşcaţi de câini nu pot fi imunizaţi împotriva rabiei. Atât reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, cât şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) spun că au luat toate măsurile pentru a preîntâmpina o astfel de criză, dar că problema pleacă de la Ministerul Sănătăţii.

„Noi am făcut toate demersurile necesare, încă de acum o lună, pentru a primi la timp acest vaccin. Avem fondurile necesare, dar ni s-a spus, de la DSP Galaţi, că este o problemă care porneşte de la Ministerul Sănătăţii”, a precizat dr. Mihaela Ganea, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Potrivit viata-libera.ro, o femeie din Galaţi în vârstă de 74 de ani a fost muşcată de un câine, pe aleea din spatele blocului. Femeia a mers la Spitalul de Boli Infecţioase, unde medicii au hotărât să-i administreze un tratament preventiv împotriva rabiei, precum şi un tratament cu antibiotice, în cazul în care câinele care a muşcat-o ar fi fost turbat. „Tratamentul consta în administrarea a cinci doze de vaccin. Pe primele patru mi le-au făcut, dar când am fost să termin tratamentul mi s-a spus că nu mai există vaccin şi că nu au cum să mă ajute. Am încercat să-mi cumpăr vaccinul din farmacii, dar mi s-a spus că nu se găseşte. Cred că este dreptul meu să mi se asigure acest tratament, din moment ce am plătit toată viaţă contribuţia la Sănătate. Plus că în Galaţi sunt mii de câini fără stăpân care pot deveni agresivi în orice moment”, a spus gălăţeanca.

Probleme sunt şi la Bacău. Purtător de cuvânt DSP Bacău a declarat că de la spitalul Oneşti care avea în stoc 100 de doze au fost distribuit către SJU Bacău 30 de doze.

În lipsa injectării celor cinci doze de vaccin antirabic, rabia este o boală mortală. Persoana muşcată de un câine atins de rabie are la dispoziţie doar 72 de ore pentru a se vaccina. În caz contrar, nu mai există alt tratament.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.