Am avut a doua inflație negativă din UE, în octombrie!

0

Un număr de 13 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflație negativă în octombrie 2015, comparativ cu luna similară din 2014, iar România a avut a doua inflație negativă din UE, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 0,1% în luna octombrie, de la minus 0,1% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană rata anuală a inflației s-a situat luna trecută la 0%, de la minus 0,1% în septembrie, informează Agerpres.

Țările cu cea mai mare rată anuală a inflației au fost Malta (1,6%), Belgia (1,2%), Suedia (0,9%), Austria și Portugalia (ambele cu 0,4%). În schimb, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Cipru (minus 1,8%), România (minus 1,4%), Bulgaria (minus 1,2%), Slovenia (minus 1,1%) și Spania (minus 0,9%).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,68 puncte procentuale) și a combustibilului pentru încălzire (minus 0,22 puncte procentuale), iar cel semnificativ impact pozitiv asupra creșterii prețurilor a fost din partea legumelor (0,14 puncte procentuale), restaurantelor și cafenelelor (0,10 puncte procentuale) și fructelor (0,07 puncte procentuale).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.