Cioloș nu vrea să audă de comasarea alegerilor

Share:

Comasarea alegerilor nu va mai figura în programul de guvernare prezentat marți în Parlament, a declarat premierul desemnat, Dacian Cioloș, adăugând că documentul programatic va fi adaptat în funcție de discuțiile finale pe care le poartă cu grupurile politice.

„Programul de guvernare are o parte fixă, care este cea constituită din acele 12 priorități pe care ni le asumăm direct, ca atare. Și are o parte — în stadiul actual adaptabilă, pentru că miniștrii se duc în comisiile de specialitate, eu am discuții cu grupurile politice. Și așa cum v-am spus, în perioada următoare, o să venim cu proiecte mai concrete pe fiecare sector în parte în funcție și de susținerea pe care o putem constata. Da, o să fie scoasă (varianta cu comasarea alegerilor — n.r.). Deci programul de guvernare va fi adaptat în funcție de aceste discuții”, a explicat premierul desemnat, luni, la Parlament.

El a arătat că a elaborat un program de guvernare în patru zile, fără să aibă miniștri la dispoziție cu care să se consulte. „Am preluat foarte multe din inițiativele și din ideile străzii, să spun așa, ale societății civile, pe care am vrut să le testez. Asta a fost cererea cumva, directă sau indirectă, din partea multor organizații ale societății civile, a celor care au ieșit în stradă, să înaintez aceste propuneri Parlamentului. Și am avut și data trecută, de asta am făcut două tururi, practic, la fiecare grup politic pentru a putea testa, pentru a putea discuta legat de mai multe inițiative. Unele dintre ele, poate cu mai puține șanse de izbândă în această perioadă de un an, dar a fost de datoria mea să pot să le testez”, a arătat premierul desemnat, la finalul discuțiilor cu reprezentanții UDMR.

Întrebat dacă pe viitor se așteaptă la discuții în contradictoriu cu reprezentanții partidelor pe proiectele pe care Guvernul le va propune, Cioloș a spus: „Discuțiile în contradictoriu sunt întotdeauna la început, până îți armonizezi punctul de vedere”.

„Discuții de genul acesta pentru mine sunt importante nu doar pentru votul de mâine, ci și pentru că inaugurăm un altfel de stil de lucru între Guvern și Parlament, neavând în spate un partid politic care să ne susțină permanent, chiar dacă, ieri, de exemplu, PNL ne-a asigurat în mare de susținere, sigur, și ei în măsura în care o să-i informăm legat de proiectele noastre. Eu vreau să instaurăm o metodă de lucru care să ne permită să rămânem în contact, să avem un dialog aplicat, pragmatic pe proiecte. Pentru că asta ne interesează, proiectele pe care Guvernul le va promova nu vor fi proiecte în sensul de politică părtinitoare, ci proiecte politice, în sensul interesului cât mai larg . Și atunci cu cât avem un dialog mai bun, cu atât mai mult noi, Guvernul, vom ști cum să orientăm anumite proiecte legislative pentru a avea siguranța unei majorități”, a spus premierul desemnat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.