Vlad Alexandrescu vrea un buget mai mare pentru Cultură!

Share:

Profesorul Vlad Alexandrescu, avizat luni de comisiile parlamentare de specialitate, pentru funcția de ministru al Culturii, a afirmat că va demisiona dacă nu va reuși să obțină un buget mai mare pentru cultură.

„Da. Am să-mi dau demisia, dacă nu reușesc să schimb cursul lucrurilor. Credeți-mă că am și lucruri mai bune de făcut decât să veghez lucruri care nu se mai pot îndrepta”, a spus Alexandrescu, referindu-se la creșterea procentului din PIB acordat Ministerului Culturii, informează Agerpres.

Vlad Alexandrescu a subliniat că „acest Guvern nu are, într-adevăr, un rost de a rezista decât dacă reușește să schimbe trendul, dacă nu aduce un semnal invers față de neîncrederea pe care concetățenii noștri o manifestă din ce în ca mai mult în instituții”.”Și cred că în această schimbare de macaz Cultura poate să joace un rol important”, a completat Vlad Alexandrescu, menționând că, dacă rolul Culturii nu va fi înțeles de colegii săi din Guvern, va trebui găsit un alt ministru.

El consideră că, pe viitor, cultura ar trebui să funcționeze ca un liant între clasa politică și societate.

„Cultura este o verigă care poate să sudeze din nou, să refacă încrederea care s-a pierdut, într-o anumită măsură între societate și guvernanți, între societatea civilă și puterile statului”, a spus Vlad Alexandrescu, referindu-se la tragedia din Clubul Colectiv, în care „oamenii făceau un act cultură”.

În opinia acestuia, Cultura a atins astfel „punctul zero”, pierzând practic un procent de finanțare din PIB și ajungând la cel mai de jos procent pe care l-am avut în ultimii ani.

„Bugetul Culturii a scăzut din 2007 neîncetat, atât pe fondul cererii venite din partea altor ministere, cât și pe fondul crizei economice. Au existat, fără, îndoială, motive obiective în această scădere. Acum trendul începe să se inverseze, în sensul că începem să vorbim de o perceptibilă creștere și așa cum se întâmplă de obicei în economie ce este important este tendința”, a spus Vlad Alexandrescu.

Printre viitoarele preocupări ca ministru al Culturii, el a mai amintit extinderea prerogativelor Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în în sensul de a căpăta un drept de veto atunci când este vorba de ridicarea unor construcții care ar putea periclita clădiri aflate în patrimoniul național, ca și respectarea întărirea disciplinei în jurul legislației drepturilor de autor prin organele abilitate ale Ministerului Culturii, precum ORDA și cu sprijinul și colaborarea MAI.

Răspunzând unor întrebări adresate de parlamentari în legătură cu Timbrul Cultural, Alexandrescu s-a arătat convins că nu „cineva anume poate să stabilească cine este și cine nu este scriitor în țara asta”.

„În această situație, până a o formă mai precisă de evaluare, Uniunile de creație totuși sunt o certitudine. Dar n-aș vrea să mă antepronunț într-o dispută care e deja înveninată și care are foarte multe aspecte. Am să-mi fac o documentare completă și am să revin pe această temă”, a precizat viitorul ministru.

Despre evaluarea în Ministerul Culturii și în instituțiile din subordine, Vlad Alexandrescu a spus că, dacă vor fi constatate deficiențe, va trebui schimbat managementul. „Dacă constatăm că anumite instituții nu sunt competitive schimbăm managementul. Nu e o amenințare e pur și simplu constatarea săracului. Sunt prea săraci să fiu leneș. Nu neapărat pentru numirile politice. E vorba de eficiență, de management, de performanța instituțiilor culturale”, a punctat Vlad Alexandrescu.

Referindu-se implicarea diasporei în actul de cultură, el a afirmat că aceasta i se pare „vitală”, exprimându-și speranța într-o „colaborare instituțională bună cu ICR, și cu Departamentul Românilor de peste Hotare”.

Răspunzând la o întrebare dedicată refacerii clădirii Muzeului Național de Istorie a României, care stagnează de mai mulți ani, viitorul ministru al Culturii a afirmat că va vedea „ce va putea face”, dând asigurări că „va face tot ceea ce este posibil”.

De asemenea, el a mai declarat că Muzeul Comunismului va reprezenta „o prioritate”, dar vor trebui „puse înainte diverse proiecte”. El a subliniat în context că o lege a mecenatului este „absolut necesară”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.