Carte document despre boala Alzheimer

0

Iata cateva lucruri fascinante despre Alzheimer, aparute in cartea scrisa de omul de stiinta Jay Ingram – Sfarsitul memoriei: Istoria naturala a imbatranirii si a Alzheimerului (The End of Memory: A Natural History of Aging and Alzheimer’s).

Primul lucru care se intampla in creierul pacientului cu Alzheimer nu este cel la care te gandesti

Asociem afectiunea Alzheimer cu placi si degenerescente. Insa primul semn al bolii in creier este, de fapt, pierderea sinapselor care permit trecerea informatiei de la un neuron la altul. Degenerarea sinapselor este urmata de cea a neuronilor (de altfel o scadere dramatica a neuronilor este o alta caracteristica a acestei boli). Poate fi posibil sa ai un creier plin de placi si degenerescente si sa functioneze foarte bine. Intr-un studiu (denumit studiul calugaritelor) un grup de maicute a fost de acord ca oamenii de stiinta sa le analizeze sanatatea, comportamentul si starea mintala, iar dupa decesul lor, li s-a analizat creierul. Una dintre participante i-a surprins pe oamenii de stiinta: sora Mary a trait 101 ani si parea inteligenta, alerta si amabila pana la sfarsitul vietii. Insa cand cercetatorii i-au examinat creierul au descoperit ca acesta esta plin de placi si degenerescente.

In 1906, cand unui grup de psihiatri li s-a spus despre primul pacient diagnosticat cu, ceea ce numim astazi Alzheimer (dupa numele lui Alois Alzheimer) nimeni nu i-a adresat nici macar o intrebare. Presedintele intalnirii a remarcat urmatoarele, „In mod clar nimeni nu vrea sa discutam subiectul”.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.