Portavionul Charles-de-Gaulle a plecat spre Mediterana de Est

Share:

Portavionul francez Charles-de-Gaulle, cu 26 de avioane de vânătoare la bord, a părăsit miercuri portul Toulon (sud-estul Franței), îndreptându-se spre Mediterana de Est, cu misiunea de a participa la lupta împotriva Statului Islamic, relatează AFP.

După atentatele sângeroase comise vineri la Paris, președintele François Hollande ‘a decis să angajeze’ grupul aeronaval francez ‘în Mediterana de Est, înainte de a-l trimite, dacă va fi cazul, în Golful Persic’, a declarat amiralul René-Jean Crignola, comandantul grupului.

Portavionul, cu 18 avioane Rafale și 8 aparate Super-Etandard la bord, va ajunge în câteva zile în zona respectivă, în largul coastelor Siriei și Libanului. Misiunea sa inițială era de a se deplasa în Golful Persic, unde ar fi ajuns în circa o lună. ‘În zilele următoare, sosirea pe teatrul de operațiuni a avioanelor de vânătoare ale grupului aerian îmbarcat va tripla capacitățile actuale de acțiune ale Franței’, a indicat amiralul Crignola.

Acesta comandă Task Force 476, ce cuprinde, pe lângă grupul aeronaval francez, mai multe nave străine, printre care o fregată britanică și una belgiană, Léopold I. ‘La 13 noiembrie, Franța a fost atacată pe teritoriul său de Daech (Statul Islamic), care a comis atentate teroriste simultane la Paris și în aglomerarea urbană pariziană, făcând mai mult de o sută de victime. La 16 noiembrie, președintele a anunțat în fața camerelor reunite ale parlamentului intensificarea operațiunilor militare împotriva Daesch, mai ales în Siria’, a explicat amiralul Crignola.

Aceasta este cea de-a treia misiune a portavionului francez în zonă în ultimii doi ani.

Duminică, la două zile după atacurile de la Paris și Saint-Denis, aviația franceză a bombardat masiv orașul Raqa, capitala de facto a Statului Islamic în nordul Siriei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.