Alegerile anticipate, iminente în Republica Moldova

Share:

Formarea unei alianțe de guvernare proeuropene la Chișinău de către actuala clasă politică este puțin probabilă, iar alegerile anticipate sunt inevitabile în Republica Moldova, consideră o serie de analiști de la Chișinău, potrivit portalului IPN.

Șansele de a forma o coaliție proeuropeană de către partidele din parlament s-au epuizat, a estimat Anatol Țăranu, directorul Centrului de analiză și consultanță politică ‘Politicon’, într-o dezbatere ce a avut loc miercuri seara la postul de televiziune local ‘TV 7’.

‘Cred că partidele ar trebui să renunțe la ideea resuscitării unui cadavru și să plece. Avem nevoie de partide cu adevărat proeuropene pentru depășirea crizei politice’, a spus analistul, referindu-se, între altele, și la formațiunile care au format până acum Alianța pentru Integrare Europeană-3 — Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) și Partidul Liberal (PL).

În opinia analistului Oazu Nantoi, principalul vinovat de criza politică pe care o traversează în prezent Republica Moldova este PD, care urmărește reglări de conturi cu PLDM. ‘Partidul Democrat nu dorește altceva decât distrugerea definitivă a PLDM, pentru ca această formațiune să nu mai ajungă niciodată la guvernare. În asemenea condiții este clară imposibilitatea formării unei (noi) alianțe de guvernare’, a opinat el.

Spectrul alegerilor anticipate a fost invocat și de expertul Ion Terguță, în contextul în care PLDM a refuzat până acum să participe la negocierile pentru crearea noii majorități parlamentare și a noului guvern, considerându-se ‘trădat’ de PD, care a votat împreună cu socialiștii și comuniștii din opoziție moțiunea de cenzură ce a dus la căderea guvernului premierului liberal-democrat Valeriu Streleț.

‘Politicienii nici nu doresc să se întâlnească și să negocieze pentru că își dau seama că alegerile anticipate sunt inevitabile. Iar declarațiile despre condiții și acuzații nu sunt altceva decât o pregătire pentru viitoarea campanie electorală’, a apreciat el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.