„Dezastrul de la Cernobîl”, lansată la Corint

0

Cartea „Dezastrul de la Cernobîl”, semnată de Svetlana Aleksievici, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură în 2015, va fi lansată, sâmbătă, la ora 12,00, la standul Grupului Editorial Corint de la Târgul Gaudeamus.

„Suntem singurii care avem o carte — ‘Dezastrul de la Cernobîl’—, aparținând autorului care a luat Nobelul anul acesta, Svetlana Aleksievici. Cartea a fost publicată de noi în vară. Am anticipat am putea spune câștigătorul acestui premiu”, a declarat vineri, pentru Agerpres, Roxana Petrescu, PR Manager la Editura Corint.

Volumul a fost reeditat, după ce primul tiraj, de 2.000 de exemplare, „s-a epuizat rapid, în circa două luni de la publicare”, după cum a spus Petrescu.

Potrivit acesteia, volumul va fi lansat în prezența prefațatorului cărții, Ion M. Ioniță, a scriitorului și publicistului Bedros Horasangian și a traducătoarei lucrării, prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu.

Apărută în colecția „Corint Istorie”, cartea reprezintă, potrivit Publishers Weekly, „o istorie orală mișcătoare a catastrofei din 1986 de la reactorul nuclear de la Cernobîl, în care curajul fatalist și stoic este dublat de un umor incredibil de negru”.

„Jurnalista rusă Svetlana Aleksievici a înregistrat o serie de mărturii pe care le-a prezentat sub forma unor ‘monologuri’, în stil romanesc, care zugrăvesc imaginea vie a atmosferei generale de nemulțumire de la sfârșitul perioadei comuniste, în care liderilor de partid agresivi, propagandei paranoice și mobilizărilor haotice li se opun sarcasmul deprimant, gândurile amare și abuzul de votcă. Rezultatul este o radiografie de neuitat a sufletului rus”, notează sursa menționată, citată de Corint.

Svetlana Aleksievici s-a născut pe 31 mai 1948, în Stanislav. Este scriitoare și jurnalistă din Bielorusia, disidentă susținută de PEN Club și de Fundația Soros. A primit numeroase premii pentru „Dezastrul de la Cernobîl”, carte apărută în 1997, interzisă și azi în Bielorusia, dar și pentru alte lucrări ale sale.

A publicat și alte cărți care s-au bucurat de apreciere, fiind traduse în mai multe limbi străine, printre care: „Războiul nu are chip de femeie” — 1985, „Copii de zinc” — 1989, „Fermecați de moarte” — 1994.

Conform Comitetului Nobel de la Stockholm, Svetlana Aleksievici a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2015 pentru „scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinței și curajului în vremurile noastre”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.