Judecătoarea Terceanu și frații Becali, arestați preventiv

Judecătoarea Geanina Terceanu şi fraţii Becali au fost arestaţi preventiv vineri seară. Judecătoarea, reţinută joi de procurorii DNA, ar fi primit 220.000 de euro mită, în perioada 2009 – 2012, pentru a-i achita pe cei 8 oameni din fotbal inculpaţi şi ulterior condamnaţi în dosarul

Judecătoarea şi fraţii Becali îşi vor petrece următoarele 30 de zile în arestul Poliţiei Capitalei. De altfel, fraţii Ioan şi Victor Becali ispăşeau deja o condamnare în Dosarul Transferurilor, înceâand cu martie 2014.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Într-un interviu acordat ziare.com, avocatul Daniel Fenechiu a vorbit despre pedepsele pe care le riscă atât Terceanu, cât şi cei trei acuzaţi. „Exista posibilitatea să nu afecteze prea tare pedepsele celor 3, nu le va creşte semnificativ. Spre exemplu, în cazul lui Giovani Becali, care are o vârstă de peste 60 de ani, i s-ar creşte pedeapsa cu şase luni, poate cel mult un an de zile. Iar în cazul lui Victor Becali şi a lui Cristi Borcea situaţia stă cam la fel. Eliberarea condiţionată a lui Ioan Becali va fi cu siguranţă afectată.

Judecătorul riscă o pedeapsă mare. Se pare că sunt mai multe infracţiuni de luare de mită, pare că sunt trei sau patru. Pedeapsa pentru luare de mită este între 5 şi 10 ani, însă se va aplica pedeapsa cea mai mare pentru că sunt mai multe infracţiuni, iar apoi va primi un spor de o treime din celelalte. Cred că, dacă va fi găsită vinovată, va primi peste 10 ani de închisoare”, a comentat Fenechiu.

Judecătoarea Geanina Terceanu a fost reținută joi pentru că a luat mită pentru a da o soluție de achitare în dosarul transferurilor din fotbal, a primit o tranșă de bani în timpul unui meci disputat pe stadionul Ghencea din București și o alta la locuința fraților Ioan și Victor Becali din Pipera, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer vineri arestarea preventivă a magistratului.

Judecătoarea Geanina Terceanu este suspectată că ar fi primit mită 220.000 de euro pentru a-i achita pe inculpaţii din Dosarul Transferurilor. Informația apare în declarația dată în fața anchetatorilor de una dintre persoanele care au intermediat mita, scrie Agerpres

Geanina Terceanu a avertizat o persoană prin intermediul căreia primise banii de la frații Becali să nu le spună nimic anchetatorilor despre implicarea ei, potrivit referatului DNA.

Judecătoarea este acuzată de luare de mită, iar foștii impresari Ioan și Victor Becali de dare de mită.

În dosar este urmărit penal pentru dare de mită și Cristian Borcea, președinte executiv al Clubului de fotbal Dinamo, la data faptei.

Potrivit unui comunicat al DNA, în 24 februarie 2009, judecătoarei Geanina Terceanu i-a fost repartizat spre soluționare dosarul transferurilor de fotbaliști, cauză în care Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală.

În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 — ‘fapta nu există’.

„Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că — pentru a pronunța această soluție de achitare — Geanina Terceanu a primit de la inculpații Ioan și Victor Becali și de la suspectul Cristian Borcea în mai multe tranșe suma totală de 220.000 de euro, începând cu aprilie 2009 și până în mai 2012. Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locații din București și județele Ilfov și Ialomița. În cursul anului 2009, o parte din banii primiți au fost folosiți de Terceanu la achiziționarea unei locuințe”, susțin procurorii.

DNA precizează că, ulterior, la 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de Terceanu a fost desființată printr-o decizie a Curții de Apel București, iar inculpații condamnați la pedepse privative de libertate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.