Scandal uriaș între premierul și președintele Cehiei

0

Premierul ceh Bohuslav Sobotka l-a criticat pe președintele țării, Milos Zeman, pentru că ar sprijini grupările anti-islamice și pentru că răspândește ura, într-un atac neobișnuit de dur la adresa șefului statului, într-un interviu apărut vineri într-un cotidian, transmite Reuters.

Președintele Milos Zeman, în vârstă de 71 de ani, a exprimat frecvent opinii anti-islamice și s-a opus primirii în Europa de imigranți din Orientul Mijlociu, fiind criticat luna trecută de un oficial de rang înalt al ONU, responsabil cu drepturile omului.

La un marș organizat marți de un grup intitulat ‘Nu vrem islam în Republica Cehă’, Zeman i-a salutat pe cei până la 2.000 participanți pentru că gândesc liber și a criticat ceea ce el a numit mesajul pro-imigrație transmis de media.

„Cel mai înalt reprezentant al țării, președintele Republicii Cehe, o țară care are o profundă tradiție umanistă și democratică, nu ar trebui, în opinia mea, să vorbească la reuniunea unei secte xenofobe dominată de mesaje de ură”, a declarat Sobotka pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

„Cred că a prins multă lume din țara noastră cu garda jos și într-un mod extrem de neplăcut”, a spus el, adăugând că marșul i-a nemulțumit până și pe susținătorii lui Zeman din cadrul Partidului Social Democrat al lui Sobotka.

Într-o replică transmisă pe Twitter prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Zeman a spus: „Premierul se pare că nu are informațiile corespunzătoare, deși ar fi trebui să le aibă înainte de a face o astfel de declarație. Cred că un bun premier nu ar trebui să acționeze în acest fel”.

Cehia s-a confruntat în acest an cu intrarea pe teritoriul său a mii de imigranți, în timp ce majoritatea covârșitoare a refugiaților trec prin Austria pentru a ajunge în Germania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.