Bitcoin și cardurile pre-paid, sub lupa anchetelor UE

Uniunea Europeană va crește controalele asupra cardurilor pre-paid, remiterilor de fonduri și monedelor digitale precum bitcoin, în încercarea de a limita finanțarea terorismului după atacurile de la Paris soldate cu 129 de morți și 350 de răniți, transmite Reuters.

Miniștrii europeni reuniți vineri în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) au căzut de acord să extindă controalele asupra mijloacelor de plată care pot fi derulate anonim și în consecință ar putea fi utilizate de organizațiile teroriste pentru a finanța atacurile.

Miniștrii au cerut Comisiei Europene, Executivul UE, ‘să întărească controalele asupra metodelor de plată non-bancare precum plățile electronice/anonime, remiterile de fonduri, transportatorii de numerar, monedele virtuale, transferul de aur și metale prețioase și cardurile pre-paid în linie cu riscurile pe care le prezintă’, se arată în comunicatul comun difuzat la sfârșitul reuniunii. De asemenea, miniștrii au cerut Comisiei să prezinte propuneri cu privire la modul în care pot fi crescute controalele asupra acestor mijloace de plată.

Reuters precizează că remiterile de fonduri și companiile care transportă numerar au fost incluse și ele în versiunea finală a comunicatului în timp ce nu erau incluse într-o versiune anterioară. Textul final cere de asemenea controale mai eficiente asupra comerțului ilicit cu bunuri culturale, în încercarea de a opri vânzarea de opere de artă jefuite.

Comisia Europeană derulează deja analize de risc asupra mai multor metode de plată care ar putea fi utilizate pentru finanțarea terorismului și spălarea de bani. ‘Printre sectoarele analizate, utilizarea monedelor virtuale va fi un subiect care va beneficia de o atenție specială’, a declarat un oficial al Comisiei Europene.

Bitcoin, care există doar în formă digitală, poate fi folosit pentru a transfera bani rapid și în mod anonim oriunde în lume, fără a fi necesară o verificare din partea unui terț. Cardurile pre-paid includ toate cardurile de plăți care pot fi încărcate cu fonduri și utilizate pentru achiziționarea de bunuri și servicii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.