Medicii de la Spitalul Militar câștigă aurul la EUREKA

Medicii de la Spitalul Militar Central se află în echipa care a câștigat aurul la Concursul internațional Bruxelles – EUREKA, eveniment dedicat inventicii, organizat în cadrul Salonului INNOVA, 19-21 noiembrie 2015, Bruxelles, Belgia.

„Maior medic asist. univ. dr. Moga Marius, medic primar ortopedie-traumatologie, maior medic dr. Cezar Ionuț Călin, medic specialist oncologie medicală și asistent medical licențiat Ileana Mariana Mateș/Secția Clinică ORL, din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ (SUUMC), au făcut parte din echipă care a reprezentat România la Salonul Internațional de Inventică ‘Innova’, Bruxelles, echipă care a obținut, pentru invenția ‘Short femoral stem cervical endoprothesis’ (Proteză de șold scurtă femurală cervicală), cinci distincții ale evenimentului, respectiv: medalia de aur a Salonului, Premiul special al Secțiunii ‘Medicină și sănătate’ și trei diplome, acordate de delegațiile Franței, Rusiei și Poloniei”, precizează un comunicat de presă al spitalului remis luni Agerpres.

Produsul premiat este o proteză de șold, cu un sistem inovator de fixare, mixt, prin înșurubare și cimentare în colul femural, dispozitiv medical ale cărei principale avantaje sunt atât posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cât și asigurarea unei conservări maxime a masei osoase.

Ideea acestui proiect a aparținut maiorului medic asist. univ. dr. Moga Marius, din Secția Clinică Ortopedie și traumatologie a SUUMC, care, în urmă cu un an de zile, a inițiat dialogul cu echipa de cercetători din cadrul Universitatea Politehnică București.

„Preocuparea medicului militar a fost determinată de practică medicală zilnică care l-a adus, în nenumărate rânduri, în situația luării unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate. Astfel, în ultimii cinci ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic și tratament pentru pacienții săi, mulți dintre aceștia fiind diagnosticați cu diferite afecțiuni cu interesare osoasă, derivate din patologia oncologică”, informează comunicatul de presă.

Obiectivul proiectului le-a permis, celor care au făcut parte din echipa de cercetători din SUUMC, realizarea unui tratament individualizat pentru fiecare pacient și o integrare rapidă în viața socială.

În acest an, pentru invenția ‘Short femoral stem cervical endoprothesis’ s-a obținut brevetul național, urmând ca, la începutul anul viitor, să se demareze demersurile necesare pentru omologarea, la nivel internațional, a acestui dispozitiv medical.

Potrivit sursei citate, acest proiect de cercetare-dezvoltare și inovare științifică în domeniul medical este rezultatul parteneriatului academic dintre SUUMC și Universitatea Politehnică București (UPB), sens în care din echipa, selectată de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI), au făcut parte prof. univ. dr. Augustin Semenescu, Facultatea Știința și Ingineria Materialelor, prof. univ. dr. Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul universității și conf. univ. dr. ing. Cătălin Gheorghe Amza.

Participarea României la acest important eveniment expozițional, devenită una de tradiție și marcată de fiecare dată prin rezultate valoroase, s-a materializat, și în acest an, prin 31 invenții înscrise în competiție, majoritatea dintre ele fiind deja în stadiul de realizare prototip sau produs, pentru care s-au obținut 23 medalii de aur și 8 medalii de argint, precum și  29 de premii speciale (14 premii obținute la Festivitatea de premiere și 15 premii acordate în Standul României).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.