Antonio Costa, noul premier al Portugaliei

Share:

Liderul Partidului Socialist portughez, Antonio Costa, a fost numit marți prim-ministru, fiind mandatat de președintele Anibal Cavaco Silva cu formarea guvernului, susținut în parlament de stânga radicală, transmite AFP.

La două săptămâni după ce a provocat căderea guvernului minoritar condus de Pedro Passos Coelho, câștigător al alegerilor din 4 octombrie, această alianță inedită de stânga intenționează să pună capăt politicii de austeritate aplicate începând din 2011 de executivul de dreapta.

Cele trei formațiuni portugheze de stânga — Partidul Socialist, Partidul Comunist și Blocul de Stânga — au obținut împreună majoritatea în legislativ în urma alegerilor din 4 octombrie, dar nu au reușit la acel moment să formeze o alianță, astfel că președintele conservator Anibal Cavaco Silva l-a numit premier pe Pedro Passos Coelho, liderul dreptei aflate la guvernare din anul 2011.

Pe 10 noiembrie, coaliția de stânga portugheză a votat o moțiune prin care a fost respins programul de guvernare al dreptei minoritare conduse de Pedro Passos Coelho, la numai 11 zile după ce acesta fusese numit premier.

În urmă cu câteva săptămâni, Antonio Costa a dat asigurări că, în cazul în care va deveni premier, Portugalia ‘își va respecta angajamentele europene’ ce prevăd un deficit bugetar de 2,8% din PIB în anul viitor, adaugă agenția de presă franceză.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.