Antonio Costa, noul premier al Portugaliei

0

Liderul Partidului Socialist portughez, Antonio Costa, a fost numit marți prim-ministru, fiind mandatat de președintele Anibal Cavaco Silva cu formarea guvernului, susținut în parlament de stânga radicală, transmite AFP.

La două săptămâni după ce a provocat căderea guvernului minoritar condus de Pedro Passos Coelho, câștigător al alegerilor din 4 octombrie, această alianță inedită de stânga intenționează să pună capăt politicii de austeritate aplicate începând din 2011 de executivul de dreapta.

Cele trei formațiuni portugheze de stânga — Partidul Socialist, Partidul Comunist și Blocul de Stânga — au obținut împreună majoritatea în legislativ în urma alegerilor din 4 octombrie, dar nu au reușit la acel moment să formeze o alianță, astfel că președintele conservator Anibal Cavaco Silva l-a numit premier pe Pedro Passos Coelho, liderul dreptei aflate la guvernare din anul 2011.

Pe 10 noiembrie, coaliția de stânga portugheză a votat o moțiune prin care a fost respins programul de guvernare al dreptei minoritare conduse de Pedro Passos Coelho, la numai 11 zile după ce acesta fusese numit premier.

În urmă cu câteva săptămâni, Antonio Costa a dat asigurări că, în cazul în care va deveni premier, Portugalia ‘își va respecta angajamentele europene’ ce prevăd un deficit bugetar de 2,8% din PIB în anul viitor, adaugă agenția de presă franceză.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.