Băsescu, despre proiectul de buget pe 2016

Mișcarea Populară susține o construcție bugetară pentru 2016 care să respecte angajamentele asumate de Guvernul Ponta în relația cu Comisia Europeană, respectiv un deficit de 1,2 % din PIB pe ESA plus o marjă de 0,25% pentru cofinanțări din fonduri autohtone, a declarat, marți, liderul MP, Traian Băsescu.

„Guvernul Cioloș trebuie să pregătească proiectul de buget de stat care să fie înaintat în timp util Parlamentului în așa fel încât sărbătorile de iarnă, vacanța de iarnă a Parlamentului să ne găsească cu un buget adoptat. Aici, poziția Mișcării Populare este fermă: România să-și respecte angajamentele anterioare. Angajamente care sunt de natură a ne duce la atingerea obiectivului de a intra în zona euro la 1 ianuarie 2019”, a explicat Traian Băsescu.

Președintele MP a adăugat că, potrivit „documentelor înaintate de Guvernul Ponta și negociate de Guvernul Ponta cu Comisia Europeană, nu cu FMI și BM, deficitul pentru 2016 este planificat a fi 1,2% din PIB, plus 0,25% în cazul în care România va avea nevoie de mai multe fonduri pentru a constitui componenta autohtonă la finanțările care vin de la UE”.”Altfel spus, maxim poate fi 1,45% deficit din PIB „, a afirmat Băsescu.

El a arătat că obiectivul intrării în zona euro este legat, în primul rând, de ceea ce se construiește acum la nivel european, respectiv „Europa cu două viteze”.

„Europa cu două categorii de state, state din categoria I, state din categoria a II-a, iar statele din categoria I vor fi, în opinia mea, statele din zona euro. Tot mai frecvent, la Bruxelles, se întâlnesc statele din eurozonă și iau decizii. Numai că nimeni din afara zonei euro nu este întrebat care sunt efectele acestor decizii pentru statele nemembre ale zonei euro și nici măcar nu avem cum să ne apărăm de aceste decizii. Ei își iau deciziile în numele monedei euro (…). De aceea, eu consider că, deja, se prefigurează Europa cu două categorii de state, iar România are obligația să nu amâne intrarea în zona euro”, a spus el.

Președintele MP a mai arătat ca un al doilea argument al unei construcții bugetare bazată pe respectarea angajamentelor europene ține de faptul că România va deține în 2019 președinția Uniunii Europene.

„Timp de șase luni România va deține președinția UE și este păcat să nu ne facem un cadou cu ocazia primei președinții pe care o vom deține în anul 2019”, a mai declarat Traian Băsescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.