Lumina albastră și degenerescența maculară

Lumina artificială, extrem de prezentă în mediul nostru, a modificat radical mediul vizual. Zilnic, suntem expuși la nivele de radiații luminoase diferite, cum ar fi: becuri economice, televizoare, computer, tablete, telefoane mobile, jocuri video, GPS ș.a. Limitarea timpului petrecut în fața calculatorului devine din ce în ce mai greoaie, deoarece tot mai mulți oameni sunt nevoiți, prin natura serviciului, să îl folosească multe ore pe zi.

Sistemul vizual al omului modern trebuie să facă față schimbărilor din structura spectrului luminos. Spectrul de lumina al zilei este compus din culori proporționate armonios, însă lumina artificială, poate prezenta un spectru discontinuu: sunt vârfuri de lumină, de înaltă energie vizibilă, numite și lumină albastră.

Albastrul, spune dr. Larisa Nesterovski, medic oftalmolog, poate fi până la de 15 ori mai dăunător pentru retină decât alte culori ale spectrului. Această lumină favorizează apariția afecțiunilor oculare, cum ar fi: dureri de cap, oboseală, iritații ale ochilor, vedere încețoșată. În timp, din cauza efectelor nocive cumulative, este favorizată îmbătrânirea prematură a retinei și apariția degenerescenței maculare, „boală care duce, în cele din urmă, la pierderea vederii”, adaugă Larisa Nesterovski.

Una din soluții, pentru diminuarea acestor efecte nocive asupra ochiului ar fi purtarea ochelarilor cu lentile protectoare contra luminii albastre, indiferent că sunt ochelari cu dioptrii sau nu. Recent, un important producător de lentile a lansat, la București, o gamă de astfel de lentile – SeeCoat Blue –, certificate E-SPF, care, spune ing. Ștefan Pană, reprezentantul pentru România al respectivului producător, sunt supuse unui tratament special care asigură filtrarea luminii albastre emise de ecranele LCD și iluminatul artificial cu LED-uri. În funcție de materialul din care sunt realizate, aceste lentile oferă o protecție de trei până la șase ori mai mare decât cele care nu sunt certificate E-SPF, arată ing. Pană. (D. D. M)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.