Un nou program de proteze şi valve cardiace la Iaşi şi Bucureşti

0
6 dintre victimele din Colectiv rămase în ţară sunt încă la graniţa dintre viaţă şi moarte. Pentru pacientul aflat în stare critică la Institutul C. C. Iliescu, medicii au făcut minuni. Avea plămânii compromişi, dar inflamaţia severă s-a vindecat cu ajutorul unui aparat de oxigenare care poate fi şi inimă artificială. 10 zile, dispozitivul a ţinut locul plămânilor. Acum trebuie să i se recupereze şi funcţia ficatului şi cea digestivă. La Institutul C. C. Iliescu sunt şi alţi bolnavi care au primit şansa vieţii printr-un nou program de proteze şi valve cardiace gratuite.

Nea Vasile din Călăraşi are 65 de ani şi e fericit după ce luni întregi a fost numai prin spitale. Insuficienţa cardiacă depistată în 2006 i s-a agravat şi nu putea aştepta un transplant.

Pe 10 noiembrie, medicii de la Institutul C. C. Iliescu i-au implantat printr-o operaţie clasică un fel de cord artificial care susţine partea stângă a inimii. Un astfel de dispozitiv a fost folosit şi la Tg. Mureş, la un singur pacient.

Pacientul trebuie doar să fie atent ca bateriile să rămână încărcate. Acumulatorii susţin din exterior dispozitivul de la inimă. Dispozitivul de 80 de mii de euro e gratuit printr-un nou program al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Anul acesta sunt bani pentru 4 pacienţi. Medicii speră că la anul statul va asigura fonduri pentru 15-20 de cazuri.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.