Europa și Asia Centrală, număr record de infecții cu HIV

0

Un număr record de infecții cu virusul SIDA (HIV) a fost înregistrat în Europa și în Asia Centrală în 2014, dintre care aproape o treime au afectat imigranții, au indicat joi Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, cu puțin înaintea Zilei mondiale de de luptă împotriva SIDA, marcată la 1 decembrie.

Potrivit AFP și DPA, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC, cu baza la Stockholm) și biroul pentru Europa al OMS au raportat 142.000 de cazuri noi — cel mai mare număr înregistrat de la debutul bolii pe continent în anii ’80.

În ceea ce privește repartiția pe țări, Rusia concentrează 60% din aceste diagnostice (peste 85.000 de cazuri). Prin contrast, în cele 28 de state membre ale UE, plus trei state din Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) au fost identificate doar 21% dintre aceste cazuri, iar numărul de infecții tinde să scadă în Europa de Vest.

Potrivit celor două organisme, în 2014 s-au înregistrat circa 5.700 de cazuri în plus față de 2013, iar cea mai mare creștere a fost înregistrată în regiunile estice ale Europei.

În plus, 31% dintre persoanele diagnosticate s-au născut în afara țării unde a fost pus diagnosticul, cea mai mare cotă înregistrându-se în țările bogate din nordul Europei (Islanda, Suedia, Luxemburg, Norvegia și Irlanda).

Potrivit OMS și UE, numărul migranților seropozitivi care sosesc pe continent a scăzut cu 41% în zece ani, iar țările europene au făcut progrese în ceea ce privește prevenirea contaminării în propriul lor teritoriu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.