File din jurnalul generalului Berthelot, la Muzeul Buzău

0

Scriitorul francez Francis Berthelot a donat, duminică, Muzeului Județean Buzău mai multe file originale din jurnalul generalului Henri Berthelot, șeful Misiunii franceze în România în timpul Primului Război Mondial.

Nepot al marelui om de arme, scriitorul Francis Berthelot a participat duminică la Buzău la masa rotundă cu tema Aportul misiunii militare franceze în realizarea Marii Uniri organizată de Muzeul județean în colaborare cu Centrul Cultural Francofon Buzău, Divizia 2 Infanterie Getica, Fundația Mareșal Alexandru Averescu, informează Agerpres.

Francis Berthelot a prezentat în premieră mai multe file de manuscris ‘redactate cu mașina sa de scris cumpărată din America în timpul misiunii sale militare’, precum fotografii inedite de pe frontul din Moldova și a vorbit despre ‘căldura românescă cu care a fost primit’, precum și despre ‘vitejia soldatului român’.

‘Generalul era foarte interesat de dotarea armatei române, de îngrijirea soldaților români și a tratării răniților în spitale, dar el când era bolnav refuza să meargă la medic’, a mai declarat sursa citată.

‘Mărturiile generalului Berthelot sunt un adevărat tezaur, optimismul său debordant, generozitatea și dăruirea de sine pentru o cauză aparent străină au reprezentat un suport moral pentru o țară greu încercată’, a declarat Laurențiu Grigoraș, directorul Muzeului Județean Buzău.

La masa rotundă dedicată Marii Uniri au conferențiat comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, general-maior Lucian Foca, academicianul Șerban Papacostea, prof. univ. Petre Otu, director adjunct al Institutului pentru Studii Politice, Apărare și Istorie Militară, Dan Solcanu, profesor în cadrul Colegiului Național B.P. Hasdeu Buzău.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.