Scandal: Japonia va relua vânătoarea de balene!

0

Guvernul nipon a anunțat că va relua pescuitul de balene la începutul anului 2016 în zona Antarcticii, în ciuda unei decizii a Curții Internaționale de Justiție și a opoziției exprimate de Australia care a cerut încetarea acestor activități, scrie UPI.com.

Agenția niponă de pescuit a transmis Comisiei internaționale privind vânarea balenelor (IWC) că va începe să ucidă sute de balene minke (cea mai mică specie de balenă din grupul balenelor mari) ca parte a programului său de cercetare științifică.

Anunțul agenției nipone de pescuit vine după ce, anterior, la 31 martie 2014, Curtea Internațională de Justiție a Națiunilor Unite hotărâse că programul nipon de vânătoare a balenelor este ilegal și a cerut Japoniei să îl oprească, motivând că nu poate fi justificat în scopuri de cercetare științifică. Pe marginea speței înaintate de Australia, judecătorii Curții au adoptat hotărârea cu 12 la 4 voturi, în cazul Australia versus Japonia privind vânătoarea de balene în zona Antarcticii.

În luna octombrie Japonia a transmis secretarului general al ONU Ban Ki-Moon că hotărârea Curții nu se aplică programului său.

Greg Hunt, ministrul australian al mediului, a condamnat decizia Japoniei. ‘Japonia nu poate decide unilaterial dacă a răspuns adecvat întrebărilor comitetului științific’, a spus Hunt, adăugând că Australia va continua să susțină chestiunea la Comisia Internațională privind vânarea balenelor și în discuțiile bilaterale cu Japonia.

În 1987 guvernul Japoniei a început programul de vânătoare a balenelor, susținând îndelung că balenele nu sunt specii pe cale de dispariție și fac parte din cultura niponă de alimentație.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.