Doi senatori americani vor 100.000 de soldați împotriva SI

Share:

Doi senatori americani au pledat duminică pentru trimiterea a 100.000 de soldați străini, în majoritate din țări sunnite, dar și americani, pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, transmite AFP.

„Ar trebui 100.000 de soldați în total” pentru a combate SI, a declarat jurnaliștilor John McCain, președintele Comitetului pentru forțele armate din Senatul american, cu prilejul unei vizite la Bagdad.

„Nu ar fi dificil pentru Egipt, ar fi dificil pentru saudiți și pentru țările mai mici”, chiar și Turcia ar putea trimite forțe, a adăugat el.

Arabia Saudită este angajată în prezent într-un război în Yemen, în timp ce Egiptul se confruntă cu o insurecție jihadistă, iar Turcia este mai preocupată de rebelii kurzi decât de SI.

Această forță ar include, de asemenea, 10.000 de soldați americani pentru „a oferi competențele pe care arabii nu le au”, a afirmat senatorul american Lindsey Graham.

Cei doi congresmeni republicani au lansat totodată un apel la majorarea numărului militarilor americani din Irak la circa 10.000.

„Este diferit față de ultimele două războaie”, a menționat Lindsey Graham, referindu-se la conflictul de 14 ani din Afganistan și de aproape nouă ani din Irak, în cursul căruia a fost înființat SI.

„De această dată ar fi o mare armată regională cu o redusă componentă occidentală. În ultimele două mari războaie au cunoscut o puternică participare occidentală cu o forță regională redusă”, a subliniat el.

Pe de altă parte, cei doi senatori au criticat actuala strategie americană care constă în efectuarea de raiduri aeriene contra pozițiilor SI din Irak și Siria cu scopul de a sprijini forțele locale la sol care, de asemenea, au primit arme și instruire.

Statul Islamic controlează de peste un an vaste regiuni din teritoriul Irakului și al Siriei, reamintește AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.