Iohannis, declarații după summitul UE-Turcia

Share:
Preşedintele Klaus Iohannis, care a participat duminică la la Bruxelles, la summitul Uniunea Europeană-Turcia, a anunţat că România susţine „avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană” şi că „a fost subliniată necesitatea unei acţiuni în comun a Uniunii Europene şi a Turciei pentru combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migraţionist”, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Comunicatul integral al Administraţiei Prezidenţiale

„Discuţiile din cadrul reuniunii s-au axat pe consolidarea relaţiilor de cooperare cu Turcia pe diverse domenii de interes comun, inclusiv pe aspecte legate de gestionarea fenomenului migraţiei şi pe intensificarea cooperării în domeniul politicii de securitate.

Liderii au adoptat o Declaraţie politică în care se reafirmă angajamentul de a gestiona în comun riscurile şi ameninţările actuale, se subliniază necesitatea revigorării procesului de negociere a aderării Republicii Turcia la Uniunea Europeană, precum şi intensificarea dialogului, cu accent pe întâlnirile la nivel înalt.

Uniunea Europeană s-a angajat să acorde sprijin financiar Republicii Turcia în valoare de 3 miliarde de euro. Turcia, care are un rol foarte important în controlul fluxurilor migratorii către Uniune, a făcut eforturi semnificative în ultimii ani din punct de vedere administrativ şi financiar pentru a găzdui cei peste 2 milioane de refugiaţi din Siria.

În ceea ce priveşte procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetăţenii turci, autoritățile de la Ankara s-au angajat în direcţia accelerării îndeplinirii condiţionalităţilor prevăzute în Foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor. În acest context, s-a agreat calendarul de semnare şi punere în aplicare a Acordului de readmisie Uniunea Europeană-Turcia.

În intervenţia sa, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, și-a exprimat aprecierea pentru relansarea relaţiilor cu Turcia, pe baza unui angajament reînnoit pentru obţinerea de rezultate concrete.

Şeful statului a punctat rolul cheie pe care îl deţine Turcia în soluţionarea actualei crize migratorii. A fost subliniată necesitatea unei acţiuni în comun a Uniunii Europene şi a Turciei pentru combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migraţionist. În acest sens, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a menţionat că sprijină demersurile comunităţii internaţionale în vederea identificării unei soluţii politice pentru conflictul din Siria.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România susţine avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană, menţionând parteneriatul strategic dintre cele două ţări. De asemenea, s-a pronunţat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci, cu respectarea de către Turcia a obligaţiilor asumate în acest sens”.

La finalul discuţiilor de duminică, premierul turc, Ahmet Davutoglu, a salutat „ziua istorică” şi s-a declarat „bucuros să văd că toţi colegii mei din Europa sunt de acord cu faptul că Turcia şi UE au acelaşi destin”.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că se va „controla foarte precis utilizarea celor trei miliarde de euro”, pentru ajutarea Turciei cu refugiaţii sirieni şi că, deşi procesul de aderare a Turciei la UE va fi „dinamizat”, acest summit nu va face uitate „divergenţele care există în continuare cu Turcia privind drepturile omului sau libertatea presei”.

Nu în ultimul rând, ambele părţi au căzut de acord asupra unui „plan comun de acţiune” pentru a stăvili afluxul de refugiaţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.