Siria dezminte „categoric” că a recurs la arme chimice

0

Siria a dezmințit ‘categoric’ că a recurs la arme chimice de la declanșarea războiului civil în această țară, în 2011, dând asigurări la Organizația Internațională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) că Damascul cooperează pe deplin cu eforturile de distrugere a acestor arsenale, transmite AFP.

‘Dorim să afirmăm aici în mod categoric că nu am recurs niciodată la clor, nici la alte substanțe chimice toxice în cursul vreunei operațiuni în Siria de la începutul crizei și până astăzi’, a dat asigurări ministrul adjunct de externe, Faysal Mekdad, cu prilejul sesiunii anuale a OIAC, în desfășurare la Haga.

Declarația sa intervine în contextul în care tot mai multe țări, printre care state din Uniunea Europeană, dar și SUA și Canada, denunță absența eforturilor regimului președintelui Bashar al-Assad de a distruge rezervele de arme chimice.

Damascul respinge ‘aceste acuzații false împotriva Siriei’, care ‘nu servesc decât în scopuri politice și vor să deturneze atenția de la succesele noastre în eliminarea armelor chimice’, a afirmat Mekdad. Un reprezentant al Uniunii Europene, Jacek Bylica, a declarat însă, în aceeași ședință, că există ‘numeroase incertitudini cu privire la distrugerea programului sirian de arme chimice, mai ales omisiuni și contradicții în declarațiile’ Damascului.

Săptămâna trecută, OIAC s-a declarat ‘preocupată grav’ de utilizarea de arme chimice în Siria, după ce la 6 noiembrie a confirmat, fără însă a-i desemna pe vinovați, folosirea de iperită în august și de gaz de clor în martie. După un atac chimic care a ucis sute de persoane în regiunea Ghouta orientală, la est de Damasc, în august 2013, Siria a acceptat să-și declare și să-și predea arsenalul chimic în cadrul unui acord supervizat de OIAC.

În total, 1.300 m3 de arme chimice au fost confiscați în Siria, printre care iperită și gaz sarin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.