La mulți ani, români! La mulți ani, România!

0

 În urmă cu 97 de ani, prin hotararea Marii Adunari Nationale intrunita la Alba Iulia se infaptuia statul national unitar roman. 1 Decembrie 1918 a fost momentul hotarator in istoria neamului nostru in care tara noastra si-a reintregit granitele si s-a indeplinit dorinta romanilor de a trai liberi si uniti.

In fiecare an la Bucuresti, in orasul unirii, la Alba Iulia la Catedrala Reintregirii sau Incoronarii, dar si in toate orasele mari din intreaga tara au loc parade militare, manifestari culturale si ceremonii prilejuite de aniversarea acestei zile, evenimente care ii reunesc alaturi pe romanii de pretutindeni.

Parada traditionala de Ziua Nationala a început la ora 11 in Piata Constitutiei si a durat aproximativ o ora. Au participat peste 2.600 de militari si specialisti, cu 360 de echipamente militare (tancuri, masini, etc), din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Politia Locala Bucuresti.
Militarilor romani li s-au adăugat detasamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii si Turcia. Tot in Bucuresti, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I, a avut loc incepand cu ora 8.00, o ceremonie militara de depuneri de coroane si jerbe de flori. De asemenea, s-au organizat ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori in garnizoanele din tara unde sunt dislocate mari unitati si unitati militare.

Cu ocazia Zilei Nationale, Drapelul tricolor a fost arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale ale Fortelor Navale s-a ridicat Marele Pavoaz. Presedintele Klaus Iohannis a participat marti la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei in Bucuresti, la care a fost prezent si premierul Dacian Ciolos. De asemenea, la paradă au asistat şi cei trei fosti sefi de stat, Traian Băsescu, Emil Constantinescu si Ion Iliescu, relatează Romania TV.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, de la ora 10.00, de la Palatul Cotroceni, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale de României, a anunţat Administraţia Prezidenţială. La ora 14.00, preşedintele a susţinut, de la Palatul Cotroceni, o videoconferinţă cu militarii români aflaţi în teatre de operaţii.

Tot de Ziua Naţională a României, la ora 15.00, la Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia de înaintare în grad a unor ofițeri cu ocazia Zilei Naționale a României. O oră mai târziu, la 16.00, în Sala Unirii din Palatul Cotroceni, a fost organizată o ceremonie de decorare a unor membri ai Academiei Române, a postului „Radio France Internationale România”, precum și a reprezentanților Agenției Spațiale Române (ROSA).

Guvernul României a organizat Ziua Porţilor Deschise la Palatul Victoria, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Palatul Victoria și-a deschis porțile pe 1 Decembrie – Ziua Națională a României, între orele 11.00 – 16.00. Primul-ministru Dacian Cioloș, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Victoria-Violeta Alexandru, șeful Cancelariei Primului-ministru Ioan Dragoș Tudorache și secretarul General al Guvernului, Sorin Sergiu Chelmu au fost gazdele românilor care au dorit să viziteze clădirea Guvernului.

Romania isi sarbatoreste Ziua Nationala la 1 Decembrie de 25 de ani. In 1990, Parlamentul a hotarat ca ziua de 1 Decembrie sa devina Ziua Nationala a Romaniei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.