NATO menține numărul de militari din Afganistan în 2016

0

NATO va menține la același nivel prezența sa militară în Afganistan în 2016, adică aproximativ 12.000 de soldați, a anunțat marți secretarul general al Alianței, chiar dacă preluarea orașului Kunduz de către talibani a scos în evidență slăbiciunile armatei afgane, transmite AFP.

„Am convenit să menținem prezența misiunii noastre Resolute Support pe durata lui 2016”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles, unde s-au reunit până miercuri miniștrii de externe ai Alianței. „Aceasta reprezintă aproximativ 12.000 de soldați și salut angajamentul aliaților și partenerilor de a menține nivelul trupelor, precum și contribuțiile lor”, a afirmat Stoltenberg.

„Suntem prezenți în Afganistan pentru a împiedica faptul ca această țară să devină un refugiu pentru teroriștii internaționali. Aceasta este de altfel în interesul nostru propriu”, a subliniat secretarul general al NATO.

NATO a finalizat în decembrie 2014 misiunea de luptă ISAF în Afganistan și a încredințat armatei și poliției afgane deplina responsabilitate a securității țării. Misiunea Resolute Support este una de consiliere și pregătire a armatei afgane și la aceasta participă circa 12.500 de militari, dintre care 9.800 sunt americani.

Potrivit lui Stoltenberg, Statele Unite vor furniza aproape 7.000 de militari pentru această misiune în 2016, iar ceilalți membri ai NATO și parteneri vor asigura restul trupelor.

Membrii NATO au făcut și o primă analiză asupra finanțării forțelor afgane în perioada 2018-2020. Ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a apreciat că ar fi nevoie de 4 miliarde de dolari pe trei ani, din care cel puțin un miliard ar trebui să provină din țările membre NATO, potrivit unei surse diplomatice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.