Ziua mondială a luptei împotriva SIDA
De la debutul epidemiei, aproximativ 78 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV și aproximativ 39 de milioane au murit, informează Agerpres.
La nivel global, 35,0 milioane de persoane erau infectate la sfârșitul anului 2013. Se estimează că, în întreaga lume, aproximativ 0,8% dintre persoanele cu vârsta între 15 şi 49 de ani traiesc cu HIV, deși cifrele variază considerabil între țări și regiuni. Africa Subsahariană este cel mai grav afectată, unde un adult din 20 trăieşte cu HIV.
Obiectivul pentru următorii 15 ani este unul mai ambițios: eradicarea virusului HIV până în anul 2030
Deşi va fi nevoie de multe strategii în acest scop, un lucru este sigur: epidemia nu va putea fi eradicată până ce tratamentele nu vor putea ajunge la toţi cei care au nevoie de ele.
În acest scop, ONU solicită ca aproape 32 de miliarde de dolari (29 miliarde euro) să fie investite în fiecare an de acum până în 2020, în lupta împotriva SIDA , față de 21,7 miliarde de dolari în prezent.
În raport, ONU schițează prioritățile care ar trebui să ducă la eradicarea virusului care a ucis 39 de milioane de oameni în istoria sa și 1,2 milioane în 2014. Mai multe programe de prevenire, mobilizarea bolnavilor, eliminarea transmiterii HIV de la mamă la copil, încetarea discriminării persoanelor seropozitive și promovarea investigației medicale sunt paşii care ar trebui să ducă la eradicarea SIDA în următorii 15 ani.
- Până în 2020, 90% dintre persoanele care traiesc cu HIV trenuie să îşi cunoască statutul
- Până în 2020, 90% dintre persoanele infectate cu HIV trebuie să primească tratament specific şi susţinut
- Până în 2020, 90% dintre persoanele care primesc tratament trenuie să se vindece
Dacă aceste obiective vor fi realizate până în 2020, epidemia de SIDA va fi eradicată până în 2030.
În România, în medie, sunt înregistrate între 720 şi 850 de noi cazuri de infectare cu virusul SIDA (HIV) pe an, o mie de cazuri noi pe an, la persoane cu vârste între 25 şi 30 de ani. Din numărul total de pacienţi, 57% s-au infectat prin transmitere sexuală.
Europa şi Asia Centrală au înregistrat, în 2014, un număr record de infecții cu virusul SIDA (HIV), dintre care aproape o treime sunt imigranți, conform unui raport al Uniunii Europene și OMS, citate de Agerpres.
Conform datelor, Rusia concentrează 60% din aceste diagnostice (peste 85.000 de cazuri). La polul opus se situează cele 28 de state membre ale UE, plus trei state din Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) unde au fost identificate 21% dintre aceste cazuri, iar numărul de infecții tinde să scadă în Europa de Vest.
Potrivit celor două organisme, în 2014 s-au înregistrat circa 5.700 de cazuri în plus față de 2013, iar cea mai mare creștere a fost înregistrată în regiunile estice ale Europei.
Potrivit OMS și UE, numărul migranților seropozitivi care sosesc pe continent a scăzut cu 41% în zece ani, iar țările europene au făcut progrese în ceea ce privește prevenirea contaminării în propriul lor teritoriu.