Începe nebunia cursei pentru obținerea Oscarurilor!

0

Academia de Arte și Științe ale Filmului, care acordă premiile Oscar, a dezvăluit marți o preselecție de 15 titluri la categoria Cel mai bun film documentar. Cu regizorul Michael Moore, filmele despre cântărețele Nina Simone și Amy Winehouse sau laureata premiului Nobel pentru Pace Malala Yousafzai, cursa pentru premiul la această categorie este plină de celebrități, relatează miercuri AFP.

„Where to Invade Next”, noul film al regizorului Michael Moore, câștigător al unui Oscar, va fi lansat în 23 decembrie în Statele Unite, după ce a făcut senzație la mai multe festivaluri. În satira provocatoare cu titlu înșelător, regizorul peliculei „Fahrenheit 9/11” parcurge Europa în căutarea unor idei de reforme, de la săptămâni de concediu plătit în Italia, sistemul școlar model din Finlanda, organizarea muncii în Germania, la depenalizarea drogurilor în Portugalia.

Producția „Mă numesc Malala” prezintă viața epică a tinerei Malala Yousafzai (18 ani), care a supraviețuit gloanțelor talibanilor și a devenit o imagine a emancipării femeilor, promovând accesul la școală. Este cea mai tânără persoană care a primit premiul Nobel pentru pace.

„Amy”, film al regizorului Asif Kapadia, este un portret intimist și bine primit de critică al cântăreței soul britanice Amy Winehouse, moartă prematur în 2011, la 27 de ani.

Unul din filmele de mare succes la ultima ediție a festivalului Sundance, „What Happened, Miss Simone”, documentar realizat de Netflix, este consacrat uneia dintre cele mai mari cântărețe de jazz ale secolului al XX-lea, Nina Simone, parcursului său politic și personal.

Filmul „3 1/2 Minutes, 10 Bullets” prezintă moartea unui adolescent de culoare, Jordan Davis, ucis în Florida în 2012 de un alb, Michael Dunn, care îi reproșa tânărului că pune muzica din mașină prea tare. Crima, ca și ce a lui Trayvon Martin, a emoționat America și a declanșat critici asupra unei legi din acest stat sudic.

Și despre „Going Clear”, rechizitoriu împotriva scientologiei, s-a vorbit mult la Sundance și la difuzarea sa pe HBO, primăvara trecută.

Printre filmele selectate la categoria Cel mai bun documentar se numără și unul despre războiul din Ucraina și un altul despre cel din Sudanul de Sud.

Pentru a 88-a gală a premiilor Oscar, care va avea loc în 28 februarie la Los Angeles, vor fi anunțate ulterior cinci pelicule finaliste.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.