Festivalul Filmului Românesc la New York a împlinit zece ani!

Share:

Festivalul anual „Making Waves: New Romanian Cinema” de la New York se deschide miercuri și a ajuns la cea de-a zecea ediție, conform unui comunicat al organizatorilor, Romanian Film Initiative.

Acest festival este considerat de New York Times drept una dintre „comorile anuale” ale circuitului cinematografic newyorkez și se desfășoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) și respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie), informează Agerpres.

Organizat independent de Romanian Film Initiative (Corina Șuteu, Oana Radu și Mihai Chirilov), „Making Waves” oferă publicului american o selecție riguroasă a celor mai recente pelicule românești, alături de filme clasice și de retrospective.

„Suntem bucuroși să găzduim din nou Making Waves la aniversarea a 10 ani de existență’, spune Dennis Lim, director de programe FSLC. „A fost încă un an extraordinar pentru cinematografia românească și suntem nerăbdători să prezentăm această selecție bogată și variată de filme noi și titluri clasice de referință’.

Mihai Chirilov, director artistic al festivalului, adaugă: „Faptul că vom revedea două dintre hiturile Noului Val, ‘Moartea domnului Lăzărescu’ și ‘California Dreamin’ (Nesfârșit), și că vom omagia un cineast esențial cum e Mircea Daneliuc printr-o retrospectivă de autor fac din această ediție aniversară una extrem de specială. Anul acesta avem în program câteva filme extraordinare pentru a celebra 10 ani de film românesc la New York, dar și pentru a reconfirma un curent cinematografic capabil să surprindă și să impresioneze în continuare”.

Cele mai titrate filme românești ale anului ajung la New York după ce au avut premiera la festivaluri prestigioase precum Cannes sau Berlin: „Comoara”, basmul contemporan al lui Corneliu Porumboiu, „Aferim!”, de Radu Jude, candidatul românesc la Oscar, precum și subtila lecție de moralitate oferită de Radu Muntean în filmul „Un etaj mai jos” dar și „De ce eu?”, thrillerul politic al lui Tudor Giurgiu, bazat pe fapte reale.

Lista filmelor noi mai include debutul lui Nicolae Constantin Tănase, „Lumea e a mea” (mențiune specială la Festivalul de la Karlovy Vary), cel de-al cincilea film al lui Dan Chișu, „București Nonstop”, și trei documentare: „Toto și surorile lui” de Alexander Nanau, „Pașaport de Germania” de Răzvan Georgescu și „Aliyah DaDa” de Oana Giurgiu.

Această ediție aniversară oferă și un prilej ideal de întoarcere în timp grație proiecției speciale a filmului „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în versiune restaurată digital. Reper fundamental al Noului Val și „vinovatul” de serviciu pentru nașterea Festivalului Filmului Românesc la New York, comedia neagră a lui Cristi Puiu aniversează, la rândul ei, zece ani de la premieră. De o proiecție specială va avea parte și debutul postum al lui Cristian Nemescu, „California Dreamin'” (Nesfârșit), în prezența actorului Andi Vasluianu.

Ca în fiecare an, Making Waves omagiază un cineast român de referință. După retrospectivele de la TIFF și Festivalul de la Salonic, Mircea Daneliuc va prezenta la New York, în persoană, cinci dintre capodoperele sale: „Croaziera”, „Probă de microfon”, „Iacob”, „Senatorul melcilor” și, nu în ultimul rând, satira dezlănțuită „Patul conjugal”, căreia îi revine onoarea de a deschide oficial ediția a zecea a „Making Waves”.

Selecția acestui an e completată de un concentrat eclectic de opt scurtmetraje: „Ramona” de Andrei Crețulescu (premiat la Cannes și deja proiectat în trei festivaluri americane majore: New York, Telluride și Chicago), „Das Spektrum Europas” de Cristi Puiu, „Omulan!” de Matei Branea, „O lume nouă” de Luiza Pârvu, „Black Friday” de Roxana Stroe, „Scor alb” de Marius Olteanu, „Mesagerul” de Radu Potcoavă și „Nu există-n lumea asta” de Andreea Vălean.

Invitații speciali ai festivalului din acest an sunt regizorii Mircea Daneliuc, Tudor Giurgiu, Dan Chișu, Oana Giurgiu, Andrei Crețulescu, Luiza Pârvu și Andreea Vălean, actorii Cecilia Bârbora, Andi Vasluianu, Emilian Oprea și Mihai Constantin dar și producătorii Ada Solomon, Codruța Crețulescu și Toma Peiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.