Marea Britanie, primele bombardamente în Siria

Marea Britanie a lansat primele lovituri aeriene în Siria contra pozițiilor grupării Statul Islamic joi dimineață, la câteva ore după unda verde din partea parlamentului, a anunțat Ministerul Apărării, potrivit AFP.

Avioane Tornado ale Royal Air Force au „efectuat prima operațiune ofensivă deasupra Siriei în cursul căreia au lansat o serie de lovituri”, a subliniat un purtător de cuvânt al ministerului.

Parlamentul britanic a votat miercuri cu o majoritate confortabilă în favoarea loviturilor aeriene în Siria contra grupării Statul Islamic (SI), răspunzând apelurilor aliaților săi după atentatele de la Paris, transmite AFP.

Decizia a fost susținută de 397 membri ai Camerei Comunelor, 223 de voturi au fost împotrivă, cu o majoritate de 174 posibilă în special cu susținerea din partea a 67 de deputați laburiști care s-au alăturat conservatorilor premierului David Cameron, potrivit mass-media britanice.

„Parlamentul a luat o decizie bună pentru a păstra securitatea țării — acțiunea militară în Siria face parte dintr-o strategie mai largă”, și-a exprimat bucuria David Cameron pe contul său de Twitter.

Președintele american, Barack Obama, care conduce coaliția aliaților în Siria, a salutat votul. „De la declanșarea campaniei împotriva SI, Marea Britanie a fost unul dintre partenerii noștri cei mai prețioși”, a dat el asigurări într-un comunicat, subliniind că Statele Unite așteaptă cu nerăbdare ca forțele aeriene britanice să se alăture operațiunilor din Siria.

Votul a avut loc după aproape zece ore de dezbateri pasionate, într-o Cameră plină până la refuz. David Cameron a deschis dezbaterile la ora 11.30 GMT pledând pentru ca țara să își asume responsabilitățile și să îi sprijine pe aliați, în special Franța, sub șocul atentatelor de la Paris care au făcut 130 de morți la 13 noiembrie.

Parlamentul britanic respinsese anterior, în 2013, loviturile aeriene contra regimului Bashar Al Assad în Siria, după operațiunile din Afganistan și Irak, din 2003, lansate sub fostul premier laburist Tony Blair.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.