Organizarea atentatelor de la Paris a costat 30.000 de euro!

Autorii atentatelor din 13 noiembrie nu au avut nevoie de mai mult de 30.000 de euro pentru a organiza aceste atacuri, a declarat joi ministrul francez al finanțelor, Michel Sapin, potrivit căruia operațiunea a fost finanțată printr-un ‘cumul de sume foarte mici’, mai ales prin intermediul cardurilor preplătite.

‘Costul recentelor atentate, finanțarea lor, este o sumă care nu a depășit 30.000 de euro’, a afirmat Sapin, într-o conferință de presă dedicată în principal luptei împotriva finanțării terorismului, conform ediției online în limba franceză a Huffington Post.

Potrivit Tracfin, serviciul de informații financiare care ține de Ministerul Finanțelor, aceste carduri preplătite, unele cumpărate în Belgia, au permis închirierea automobilelor și apartamentelor folosite de atentatori. ‘O informare rapidă despre aceste mișcări financiare de sume mici poate fi crucială’ pentru reperarea teroriștilor, a subliniat Michel Sapin, insistând pe rolul jucat de agenții Tracfin în ancheta referitoare la atacurile din 13 noiembrie.

În orele care au urmat atacurilor, analiza mișcărilor de fonduri a dus la identificarea unor elemente familiale în Belgia, care au permis apoi serviciilor să localizeze (…) echipa de la Saint-Denis’, a continuat ministrul francez. ‘Nu este, evident, singurul element’, care a contribuit la reperarea lor, ‘caracteristica informațiilor de natură financiară fiind aceea că nu sunt suficiente de unele singure’, ci ‘trebuie coroborate cu altele’, a explicat Sapin.

Trei atacatori, printre care organizatorul prezumtiv al atentatelor, Abdelhamid Abaaoud, au fost uciși pe 18 noiembrie într-o vastă operațiune întreprinsă de forțele de securitate în suburbia Saint-Denis, unde aceștia se baricadaseră într-un apartament. Conform anchetatorilor, operațiunea a dus la evitarea unui nou masacru, Abdelhamid Abaaoud fiind ucis în timp ce pregătea o nouă acțiune kamikaze în cartierul de afaceri parizian La Défense.

După atentate au fost anunțate mai multe măsuri de întărire a luptei împotriva finanțării terorismului, printre care un acces direct al Tracfin la fișierul persoanelor date în urmărire (FPR).

O reuniune interministerială consacrată luptei împotriva finanțării terorismului a fost convocată pentru joi după-amiază de Palatul Elysée.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.