România, prezentă la European Film Awards 2015

România este prezentă la Gala European Film Awards 2015 cu două nominalizări: pelicula „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, și documentarul „Toto și surorile lui”, în regia lui Alexander Nanau.

Potrivit unui comunicat al ICR Berlin, transmis joi Agerpres, cea de-a 28-a ediție a Galei European Film Awards va avea loc, în capitala Germaniei, în data de 12 decembrie. De asemenea, regizorul român Cristian Mungiu este unul dintre ambasadorii festivalului la această ediție, informează Agerpres.

Lungmetrajul „Aferim!”, film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX, este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani și a câștigat, la începutul anului, trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin, dar și numeroase alte premii.

Cea de-a doua nominalizare românească din cadrul EFA 2005, „Toto și surorile lui”, urmărește povestea unor copii, Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14) și Ana (17), care așteaptă ca mama lor să iasă din închisoare. Filmul lui Alexander Nanau a avut deja o traiectorie de festival fulminantă și a devenit în scurt timp unul dintre cele mai premiate documentare făcute în România ultimilor ani.

Premiile European Film, prezentate în comun de către European Film Academy și EFA Productions, sunt conferite celor mai mari realizări din cinematografia europeană pentru 21 de categorii. De-a lungul timpului, printre laureații diverselor categorii, s-au numărat cineaști români precum Maia Morgenstern, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu sau Ada Solomon.

Fondată în 1988, Academia Europeană de Film reunește acum mai mult de 3.000 de profesioniști ai filmului european, care au ca scop comun promovarea culturii cinematografice europene.

Pe tot parcursul anului, Academia Europeană de Film (EFA) inițiază și participă la o serie de activități care se ocupă cu politica de film, precum și aspectele economice, artistice și de formare. Programul include conferințe, seminarii și ateliere de lucru, cu scopul comun de a construi o punte de legătură între creativitate și industria cinematografică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.