12 de elevi din Breaza, transportați de urgență la spital!

0

Un număr de 23 de elevi din clase diferite ale liceului din Breaza au prezentat, vineri, diverse simptome asociate toxiinfecției alimentare, însă doar 12 au fost transportați la Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat, pentru Agerpres, că 12 copii care prezentau diverse simptome, respectiv greață, vărsături și dureri abdominale, au fost duși cu ambulanțele la spital, alți 11 refuzând transportul.

Potrivit prefectului Rodica Paraschiv, cei 23 de elevi sunt din clase diferite ale ciclului gimnazial.

‘Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și cei ai Direcției de Sănătate Publică s-au deplasat la fața locului și au prelevat de la școală probe din laptele UHT distribuit și din corn. Produsele se aflau în termen. Din lotul de lapte care a ajuns la Breaza au fost distribuite în unitățile de învățământ de pe Valea Prahovei aproximativ 10.000 de doze’, a declarat Rodica Paraschiv.

Vineri a fost prima zi în care elevii din Prahova au primit lapte și corn după reluarea programului guvernamental în cadrul căruia sunt distribuite aceste produse, care a fost suspendat timp de aproximativ o săptămână în urma îmbolnăvirii a 58 de elevi.

Autoritățile prahovene au demarat, în data de 23 noiembrie, o anchetă epidemiologică după ce inițial 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, în urma consumului de produse distribuite în programul guvernamental ‘Lapte și corn’, numărul total al celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale ajungând ulterior la 58.

Totodată, distribuirea laptelui și a cornului a fost sistată temporar, până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorități, iar la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Văleni a fost înregistrat câte un dosar penal în care sunt cercetate in rem două fapte prevăzute în Codul Penal.

‘În urma cazurilor de posibilă toxiinfecție alimentară, au fost deschise dosare penale pe articolele 352 și 358 din Codul Penal. (…) Cercetăm faptele in rem și urmează să vedem cum mergem mai departe în funcție de rezultatele analizelor de la DSV’, a declarat la acel moment purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Marian Popescu.

Cele două articole din Codul Penal sunt incluse la capitolul Infracțiuni contra sănătății publice și vizează infracțiunile privind zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

În urma zecilor de cazuri de suspiciune de toxiinfecție alimentară, au fost demarate controale, iar autoritățile au aplicat amenzi în valoare totală de 5.700 de lei.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că inspectorii acestei instituții au aplicat două amenzi de câte 1.200 de lei distribuitorului produselor din programul ‘Lapte și corn’ pentru ‘neasigurarea lanțului frigorific pe timpul transportului’.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a aplicat cinci sancțiuni contravenționale, atât unor școli, cât și firmei care furnizează laptele și distribuitorului.

Purtătorul de cuvânt al DSP Prahova, Dan Decebal, a declarat că inspectorii au amendat trei școli cu câte 500 de lei pentru faptul că personalul care distribuia produsele alimentare nu era instruit corespunzător, în timp ce firma care distribuie produsele a primit o amendă de 800 de lei pentru depozitarea la temperaturi necorespunzătoare a produselor lactate.

Totodată, firma Ecolact Prod Păulești, care furnizează laptele în școli, a fost sancționată cu o mie de lei pentru că nu avea fișele de aptitudini încheiate pentru tot personalul.

Potrivit unor surse din administrația locală, firma Ecolact Prod importa din Bulgaria laptele pe care îl procesa, îl ambala și ulterior îl furniza școlilor din județ.

Conform unui comunicat de presă emis, miercuri, de Prefectura Prahova, în urma analizelor de laborator efectuate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova s-a constatat că loturile de lapte incriminate au fost corespunzătoare consumului uman la producător, în timpul controalelor fiind însă depistate neconformități privind respectarea lanțului termic pe timpul transportului și depozitării produselor la beneficiari.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate pe probele de lapte pasteurizat prelevate de la școlile ‘Elena Doamna’ și ‘Sfântul Vasile’ din Ploiești, dar și de la un distribuitor arată că laptele este necorespunzător din punct de vedere microbiologic la parametrul Enterobacteriacee.

‘Ținând seama de cele constatate, autoritatea contractantă — Consiliul Județean Prahova — va relua derularea programului guvernamental lapte/corn la nivelul județului Prahova, iar pentru a elimina orice posibilitate de depreciere a produselor, se va distribui numai lapte UHT, ce nu necesită condiții restrictive de temperatură la transport și depozitare’, informa la acel moment Prefectura Prahova.

Luni, 23 noiembrie, a fost prima zi din cursul acestui an școlar în care în unitățile de învățământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental ‘Lapte și corn’.

Administratorul public al județului, Fabioara Ionescu, a declarat, la acel moment, pentru AGERPRES că licitația a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan.

Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.