Fumatul ucide zilnic zeci de români
Un număr de 70 de români mor zilnic din cauza afecțiunilor induse de fumat, a declarat vineri președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan, cu prilejul lansării celei de-a patra ediții a campaniei „Respiră Sănătate” derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Florin Mihălțan a precizat că 80% din cancerele pulmonare se fac prin expunere la fumat și 20% din cauza poluării și a semnalat că 75% din cazuri sunt depistate în stadii avansate care sunt inoperabile.
„Avem problema de tardivitate a prezentării. La momentul prezentării, este un stadiu avansat inoperabil și extrem de puțini sunt la limita care desparte momentul chirurgical de momentul terapeutic. Fluctuează acest moment între 16-25% după tomografia computerizată. Până la stadiul III A se poate opera. 75% sunt în stadii avansate inoperabile. (…) Cancerul pulmonar se numără printre cancerele care sunt foarte târziu diagnosticate și acest lucru se transformă într-o rată de deces la un an și la cinci ani care este inimaginabil de mare cu toate eforturile care se fac. Acest tip de cancer, spre deosebire de alte tipuri, are o durată de supraviețuire extrem de scurtă. Fumătorul activ dezvoltă până la 15% cancere, în general. Dacă vorbim de cancerele pulmonare, 80% sunt prin această expunere la fumat. (…) Și la cei nefumători cancerul pulmonar este a șaptea cauză de deces„, a spus profesorul doctor. El s-a declarat „extrem de nemulțumit” de amânarea adoptării legii privind interzicerea fumatului în spațiile publice și consideră că orice întârziere reprezintă o „încercare de joacă cu viața românilor”.”Suntem extrem de nemulțumiți de această împingere a legii și amânare într-o țară cu un buget drămuit în care în fiecare zi mor 70 de români prin afecțiuni induse de fumat. Dacă adunați în trei zile cred că depășim ceea ce s-a întâmplat în drama de la Colectiv. Orice întârziere de genul acesta este o încercare a te juca cu viața unor români care ar putea să aibă un mare câștig prin aceste măsuri legislative„, a afirmat mediul pneumolog.
El a precizat că proiectul de lege care se află în circuit parlamentar nu este unul împotriva fumătorului, ci pentru a-i proteja pe fumătorii pasivi, care „nu au nicio vină”.”Este o lege cu scop protectiv. Nu mai are dreptul după mine niciun politician să o amâne indiferent de coloratura politică. Această lege nu are coloratură politică, este în slujba sănătății. (…) Un pacient cu cancer costă în jur de 2.000-3.000 de euro pe lună un tratament. Pacienții care fumează fac infecții respiratorii mai severe, lipsesc mai mult de la serviciu. Nimeni nu ia în calcul aceste cuantificări. Toate acestea costă bani„, a declarat Mihălțan.
Potrivit acestuia, România se află în ceea ce privește legislația antifumat la nivelul anului 2005. „Noi suntem cu legislația privind fumatul la nivelul anului 2005. În Bulgaria există lege, Republica Moldova are lege, Ungaria are lege, Ucraina a primit chiar un premiu la congresul mondial pentru modul în care s-a implicat„, a explicat profesorul doctor.
El a atenționat și asupra faptului că 19% din populația generală, care reprezintă mai mult de trei milioane de români, nu are acces în unele județe la bronhoscopie și trebuie să acceseze astfel de servicii în centrele universitare.
La rândul său, președintele FABC, Cezar Irimia, a spus că anual sunt diagnosticate în România peste 11.000 de cazuri noi de cancere pulmonare, dintre care reușesc să supraviețuiască 1.000 de persoane.”Sunt patru țări în UE care nu au adoptat legea anti-fumat în spațiile publice, printre care și România. Sperăm ca parlamentarii noștri să își revină și să voteze legea„, a adăugat Irimia, care a precizat că în cazul în care proiectul de lege de la Parlament nu va fi adoptat FABC va reacționa în consecință.
Prin campania lansată, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer atrage atenția asupra riscului de cancer pulmonar.