Guvernul îngheață salariul minim. „Prima Casa” continuă!

0

Proiectul de buget pe anul 2016 a fost definitivat vineri seara. Una dintre principalele hotărâri luate este cea de „îngheţare” a salariului minim. Potrivit România TV, acesta nu va creşte de la 1 ianuarie 2016 la 1.200 lei/lună, ci va rămâne la valoarea actuală, 1.050 lei/lună.

Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a pregătit trei mari noutăţi în proiectul de buget pe 2016. Salariul minim pe economie va rămâne, de la 1 ianuarie 2016, la 1.050 lei, cât este şi în prezent. Executivul a hotărât să facă un studiu de impact cu privire la creşterea salariului minim la 1.200, suma care vehiculase iniţial. Acest studiu de impact va fi încheiat abia în prima parte a anului viitor.

O a doua decizie importantă este legată de programul Prima Casă, care va continua şi anul viitor. Mai întâi s-a suplimentat bugetul pe anul acesta cu 200 milioane lei, adică se pot da credite suplimentare de 400 milioane lei. Anul viitor va continua programul cu o noutate importantă: dobânda maximă scade de la ROBOR+2,5 până la ROBOR+2%. În consecinţă vor scădea şi ratele celor care iau credite. În schimb, Guvernul a redus plafonul garanţiilor la 1,5 miliarde lei.

O altă noutate este legată de contribuţiile la nivelul II al pensiilor private. Aceste contribuţii cresc de la 5%, cât sunt în prezent, la 5,1%, de anul viitor.

Administraţia Prezidenţială are alocata una dintre cele mai mari creşteri bugetare, 56 milioane lei, comparativ cu 40 milioane lei, cât a primit în 2015. Cea mai mare parte din banii suplimentari se duc către consolidarea Palatului Cotroceni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.