Crucea de leac de la Coslogeni, una dintre minunile României

0

Schitul Crucea de leac din satul Coslogeni devine în fiecare an, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi. Oameni din Bucureşti, Ialomiţa, Buzău, Constanţa vin să participe la hramul mănăstirii. Locul şi-a câştigat faima datorită unei cruci de piatră despre care se spune că este făcătoare de minuni.

În dimineaţa marii sărbători creştine, după oficierea Sfintei Liturghii, are loc sfinţirea apei (Aghiasma mică), la fântâna din curtea lăcaşului de cult. Aici, credincioşii vin tot timpul anului pentru a lua apă sfinţită care îi fereşte de boală. Schitul Coslogeni se află pe DN 3B Călăraşi-Feteşti, la kilometrul 14.

Numele mănăstirii vine de la o veche cruce din piatră numită Crucea de Leac. Cu timpul, s-a zvonit că e făcătoare de minuni. Chiar în inscripţia ei se spune că este o cruce „sfântă şi de viaţă făcătoare“.

Din 1738, de pe vremea domnitorului Constantin Mavrocordat, crucea se află la intrarea în satul Coslogeni din comuna Dichiseni, Legenda spune că aceasta se afla într-un car şi urma să ajungă la Feteşti. Pe câmp însă, carul a cedat, iar crucea nu a mai putut fi urnită din loc nici măcar cu cinci perechi de boi. De două secole şi jumătate, credincioşii n-au încetat să vină să se roage în acest loc, când au aflat că un copil mut, care păzea o turmă de oi, a început să vorbească, după ce s-a atins de cruce. Mai mult decât atât, oamenii spun că aceasta a crescut, s-a înălţat şi doar cei care vin aici cu credinţă au parte de tămăduire.

Nici până astăzi preoţii nu au reuşit să desluşească decât jumătate din mesajul scris, în slavona veche, pe Sfânta Cruce. Aşa s-a aflat că a fost ridicată de domnitorul Mavrocordat, în cinstea cuvioasei Parascheva.

Deşi, iniţial, oamenii veneau să se roage la cruce, pe câmp, sub cerul liber, din 2003 a luat fiinţă un schit de călugări. Tot atunci s-a construit în jurul crucii o bisericuţă. În februarie 2006, preotul Lucian Ciolovic, originar din Bacău, a fost uns stareţ ieromonah, un an mai târziu fiind ridicată o biserică din lemn, cu ajutor material de la omul de afaceri Ştefan Poenaru.

„Zilnic, dar mai ales de sărbători, vin la noi credincioşi din toată ţara. În fiecare vineri, începând cu ora 22.00, oficiem Sfântul Maslu, o slujbă deosebit de importantă pentru tămăduirea celor aflaţi în suferinţă. Cine vine aici cu sufletul plin de credinţă şi se roagă va căpăta izbăvire. Ne bucurăm când credincioşii ne calcă pragul şi caută calea spirituală. Toţi au diverse probleme la care nu au găsit rezolvare. Singura speranţă este la Dumnezeu”, ne-a spus părintele stareţ.

De-a lungul anilor, mii de pelerini din toată ţara au venit la Coslogeni să să vadă minunea. Se-nchină, se roagă şi speră să li se împlinească dorinţele. Despre Crucea de leac de la Coslogeni s-a dus vestea că e făcătoare de minuni, însă comuniştii nici nu au vrut să audă despre aşa ceva. Au făcut tot posibilul ca aceasta să dispară, însă nimeni nu s-a putut împotrivi voinţei Domnului. Chiar şi buldozerele au cedat când au încercat să demoleze crucea din piatră. Semnele divine arătau clar că nu trebuie mişcată din loc. Un bărbat „nedus la biserică“ a paralizat pe loc în timp ce lucra la mutarea crucii, spun bătrânii satului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.