Filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, premiat la Londra

Filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, de Cristian Mungiu, una dintre cele mai cunoscute producții românești pe plan internațional, a fost inclus în programul festivalului care celebrează Centenarul Școlii de Studii Slavone și Est-Europene (SSEES) de la Londra, informează un comunicat al Institutului Cultural Român din metropola britanică, transmis Agerpres.

Proiecția va avea loc marți, la Bloomsbury Theatre, și va fi prezentată de profesorul Dominique Nasta de la Universitatea Liberă din Bruxelles.

Publicul britanic și internațional din Marea Britanie a avut ocazia să vadă o amplă selecție de filme românești la festivalul de scurtmetraj și animație de la Bristol în septembrie, continuând cu participarea a trei filme românești la London Film Festival, în octombrie, galele de deschidere a Festivalului Filmului Evreiesc și Festivalului „New European Documentary” de la Londra și, nu în ultimul rând, sezonul „Mark Cousins prezintă” de la Edinburgh.

În această perioadă, SSEES aniversează 100 de ani de la înființare, printr-o serie de conferințe și dezbateri, expoziții și evenimente multidisciplinare. Printre acestea se numără și un festival de film în care sunt prezentate producții est-europene, realizat cu sprijinul British Film Institute (BFI) și al mai multor institute culturale și ambasade.

ICR Londra colaborează de mai mulți ani cu SSEES și profesorii săi, printre care Dennis Deletant, Ramona Gonczol și Diana Georgescu, și sprijină componenta românească a festivalului de film. Prima proiecție a avut loc în 21 octombrie și a fost dedicată documentarelor produse de Studioul Sahia în perioada comunistă, program conceput de profesor Adina Brădeanu de la Universitatea Westminster.

Parte din renumita University College London (UCL), SSEES este cea mai importantă instituție academică din Marea Britanie dedicată studiului Europei răsăritene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.