Vlad Filat, plângere la CEDO împotriva statului moldovean

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, reținut în luna octombrie pentru corupție, a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în care condamnă statul moldovean pentru încălcarea drepturilor sale, a anunțat luni avocatul său Igor Popa.

‘Astăzi (luni) am depus la CEDO plângerea lui Vlad Filat prin care condamnăm Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor sale. Mai multe articole au fost violate, mă refer la articolele 3 și 5 — încălcarea dreptului la libertate și siguranță, articolul 6 — încălcarea dreptului la un proces echitabil, articolul 8 — încălcarea dreptului la viață privată și familie”, a declarat Igor Popa, citat de Unimedia.

”Această plângere este rezultatul acțiunilor abuzive din partea Procuraturii Generale și administrației Penitenciarului nr. 13. Drepturile lui Vlad Filat au fost încălcate chiar din prima zi când procurorul general a dat publicității mai multe detalii din dosar, ceea ce încalcă prezumția de nevinovăție”, a adăugat avocatul.

Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat, a fost arestat la 15 octombrie, mandatul de arest preventiv în cazul său fiind prelungit de două ori până în prezent. El a intrat în urmă cu o săptămână în greva foamei, avocatul său precizând că Filat continuă această formă de protest.

Fostul premier este cercetat penal pentru corupție și implicare directă în fraudele din sistemul bancar al Republicii Moldova, riscând până la 15 ani de închisoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.