Achim Irimescu, despre schimbările la șefia APIA

Share:

Schimbările în managementul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se vor face pe măsură ce vom vedea că anumite persoane nu și-au făcut datoria, a declarat, luni, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prezent la o conferință de specialitate.

„Problema nu s-a încheiat la APIA pentru că a fost modulul creat pentru partea de avansuri. Acum începem munca, contra cronometru, pentru actualizarea sau realizarea modului de plăți, în sensul efectuării plăților integrale care au început, teoretic, de la 1 decembrie. Așa că activitatea continuă la fel de susținută sau aș spune chiar mai susținută pentru că modulul va avea formă mult mai complexă. Repet, în loc de avansuri, la care s-a luat o singură plată în calcul, acum vor fi cinci componente care complică foarte mult acest modul. Sigur, schimbările în managementul Agenției se vor face pe măsură ce vom avea evidența faptului că anumite persoane nu și-au făcut datoria”, a afirmat Irimescu, prezent la conferința „Dezvoltarea integrată a mediului rural în România”.

Acesta a precizat că în ceea ce privește suma alocată pentru contractul cadru încheiat cu dezvoltatorii softului utilizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se ridică la 5 milioane de lei, în care intră și completarea lui.

Plata avansului pe suprafața a fost acordată cu întârziere din cauza unor disfuncționalități ale sistemul informatic care controlează distribuția subvențiilor, angajații APIA fiind nevoiți să prelucreze manual o parte din cererile depuse de fermieri.

Potrivit datelor APIA, până la termenul limită, 30 noiembrie, peste 602.000 de fermieri care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafață (SAPS) — Campania 2015 au primit 255,448 milioane de euro drept avans pentru o suprafață de 5,75 milioane de hectare. Plățile s-au efectuat la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din data de 1 octombrie 2015.

Finalizarea plății avansului s-a efectuat către fermierii care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafață (SAPS) — Campania 2015 și pentru care s-a efectuat verificarea necesară condițiilor de eligibilitate în conformitate cu art. 2 al Regulamentul 1748/2015.

Cuantumul pentru plata SAPS — Campania 2015 este de 77,42 euro/ha, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 900 privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbție a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăți directe și pentru măsuri de piață în agricultură, precum și a ajutoarelor specifice care se finanțează din Fondul European de Garantare Agricolă.

APIA precizează că, având în vedere art. 1 al Regulamentul 1748/2015, plata în avans poate fi acordată în procent de până la 70% din valoarea totală a plăților directe iar România a acordat un avans de aproximativ 53 euro/ha.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.