Legea anti-fumat a fost amânată din nou

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a amânat, marţi, pentru a doua oară, dezbaterea proiectului de lege care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, după ce preşedintele acestui for, Florin Buicu, i-a lăsat pe reprezentanţii ONG-urilor să aştepte trei ore în sala de şedinţă.

În fiecare zi, 70 de români mor din cauza bolilor induse de fumat. Sunt mai multe victime decât după tragedia Colectiv, spun specialiştii.

Medicii le cer parlamentarilor să adopte urgent legea pentru interzicerea fumatului în locurile publice. Anual, 11 mii de români află că au cancer pulmonar, majoritatea de la expunerea la fumat. Şi cei mai mulţi mor rapid. Dar legea antifumat a fost întoarsă la comisia de sănătate din Camera Deputaţilor.

Ion Badea nu a mai fumat de 19 ani, după un accident care, surprinzator, i-a salvat viaţa. Era să se înece în mare şi a început să verse sânge. Aşa a aflat că avea cancer pulmonar. Era în stadiu incipient şi a putut fi operat. Cei mai mulţi ignoră semnalele de alarmă.

Fostul profesor de sport a ajuns la 73 de ani după ce şi-a schimbat radical stilul de viaţă. Cei mai mulţi bolnavi de cancer pulmonar nu mai pot fi operaţi fiindcă află prea târziu diagnosticul. Şi se sting rapid. Din cei peste 11 mii de români diagnosticaţi anual cu tumori maligne la plămâni, 10 mii mor.

În fiecare zi, mor 70 de români prin afecţiuni induse de fumat. Dacă adunăm trei zile, depăşeşte ce s-a întâmplat la Colectiv. E o urgenţă adoptarea legii care interzice fumatul în spaţiile publice, aşa cum e în Occident, spun pneumologii nemulţumiţi de tergiversările din Parlament. Trei sferturi dintre români, nefumători, inhalează fumul de la ceilalţi.

Şi Mariana susţine interzicerea fumatului în cluburi şi PUB-uri. Tânăra de 29 de ani nu mai simte nevoia să fumeze după ce a acceptat provocarea de a respira sănătos timp de 21 de zile.

Mirosul şi gustul revin după două zile fără ţigări. După un an, se înjumătăţeşte riscul de infarct. Cel de cancer pulmonar scade de-abia după 15 ani. Statisticile arată că 15 la sută dintre fumatori fac cancer la plămâni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.