Romsilva, prețuri fără concurență la brazii și molizii de Crăciun

0

  În anul 2015, pentru sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are posibilitatea de a recolta şi valorifica pe piaţa internă un număr de 33. 383 buc. pomi de Crăciun, din care specia brad 21 476 buc.

Recoltarea pomilor se va face din regenerările naturale cu o densitate excesivă, prin efectuarea de operaţiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmăresc promovarea speciilor adaptate condiţiilor staţionale, precum şi din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun, în vederea satisfacerii nevoilor populaţiei în perioada sărbătorilor de iarnă.

 Preţurile de vânzare către populaţie şi agenţi economici sunt aceleaşi cu cele folosite în anul 2014, fiind cuprinse între 10 lei la pomii de Crăciun cu h = 0,7 m-1,3 m şi 20 lei la cei cu h = 2,01m-3,00 m, pentru specia molid şi între 20 lei la pomii de Crăciun cu h = 0, 7m-1,3 m şi 30 lei la cei cu h = 2,01 m-3,00 m, pentru specia brad – preţuri fără TVA.

Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de 3,00 m sunt considerate comenzi speciale, iar preţul se aprobă de fiecare direcţie silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/m.

Valorificarea acestora se face de către direcţiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine. În prezent R.N.P. – Romsilva mai administrează cca. 3,2 milioane ha fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49 % din fondul forestier naţional.

Pentru evitarea tăierilor ilegale, cât şi a comerţului ilegal cu pomi de Crăciun, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, împreună cu Poliţia Română, Jandarmeria Română şi Gărzile Forestiere, desfăşoară acţiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice, în locurile de vânzare, ca şi în anii anteriori, pentru prevenirea şi sancţionarea unor astfel de fapte.

Acţiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au ca obiect atât pomii de Crăciun din producţia internă, cât şi pe cei aduşi din import.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.