Începe decernarea Premiilor Nobel

0
Sunt cele mai prestigioase premii din lume, iar ceremoniile de decernare şi banchetele de la Stockholm şi Oslo sunt evenimente internaţionale majore, care captează atenţia opiniei publice şi a media internaţionale. Din 1901, Laureaţilor le sunt înmânate  Premiile Nobel în data de 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Nobelul pentru Pace a fost decernat la Oslo, în cadrul unei ceremonii care începe la ora 1:00 p.m. CET.

Premiile Nobel pentru Fizică, Chimie, Fiziologie sau Medicină, Literatură şi Premiul Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel au fost înmânate la Stockholm, începând cu ora 4:30 p.m. (CET). La ceremoniile din 10 decembrie, Laureaţii Nobel primesc o Diplomă, o Medalie Nobel şi un document care confirmă recompensa financiară. Anul acesta, suma este de 8 milioane de coroane suedeze (879.000 euro sau 1,1 milioane dolari).

Fiecare Diplomă Nobel este o operă unică de artă creată de renumiţi arişti şi caligrafi suedezi şi norvegieni, iar Medaliile Nobel sunt lucrate de mână în aur verde de 18 carate şi sunt placate cu aur de 24 de carate.

Premiile Nobel au fost instituite la iniţiativa savantului şi omului de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. Conform testamentului său, veniturile impresionantei sale averii sunt oferite în fiecare an sub formă de premii celor care au adus cele mai mari servicii umanităţii.

În total, 874 de Laureaţi şi 26 de organizaţii au fost recompensaţi cu prestigioasele Premii Nobel, între 1901 şi 2015.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.